Binnenland
NOSNTR

FC Groningen onder druk door hooligans

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FC Groningen onder druk door hooligans

FC Groningen staat onder grote druk van hooligans die de boel terroriseren. Meerdere bronnen melden zelfs dat personeel in het stadion gedwongen de andere kant op kijkt als de harde kern vuurwerkbommen naar binnen smokkelt.

FC Groningen onder druk van hooligans

Door het wangedrag van de supporters wordt de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen zonder publiek gespeeld. Voorzitter van de supportersvereniging van FC Groningen, John de Jonge, heeft een dubbelgevoel over het besluit. "Aan de ene kant snap je het besluit, maar aan de andere kant is het jammer dat het een collectieve straf is", zegt hij in Nieuws & Co.

Intimidatie

Volgens De Jonge is het lastig te zeggen hoe groot de groep is die zorgt voor het wangedrag. Volgens hem bestaat de harde kern uit ongeveer 100 mensen. Via anonieme bronnen kwam het nieuws naar buiten over bedreigingen richting bijvoorbeeld beveiligers. "Je hoort verhalen dat de een echt wordt gefouilleerd tot zijn portemonnee en de andere krijgt drie tikjes op zijn bovenbeen", vertelt De Jonge. Ondanks dat het om een relatief kleine groep gaat heeft het wel veel invloed. "Willen zij ergens staan, dan moet jij maar vertrekken", zegt De Jonge. Het zorgt wel voor extra spanning op de Noordtribune.

Hij kan zich voorstellen dat als een groep van 100 mensen eraan komt dat dit intimiderend kan zijn. Zelf merkt hij er bijvoorbeeld minder van bij uitwedstrijden. "Daar geldt ook een registratie, dan weten wij altijd wie er mee gaan", aldus De Jonge.

Oplossingen

De Jonge gaat ervan uit dat de slechte resultaten voor de extra frustraties zorgen van deze groep. "We hebben al een harde kern sinds de jaren 80, alleen merk je wel dat er dit seizoen meer onrust is."

Een concrete oplossing heeft De Jonge nog niet. Wel vindt hij dat het belangrijk is om als supportersvereniging samen met de club en de gemeente op te trekken. Nu wordt er te vaak naar elkaar verwezen. Vanmiddag zat De Jonge nog in een overleg met de KNVB en Yesilgöz, over dit gesprek wilde hij niet veel kwijt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie