Binnenland
KRO-NCRV

Salderingsregeling achterhaald, dit kan zonne-energie wél verder helpen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Salderingsregeling achterhaald, dit kan zonne-energie wél verder helpen

De salderingsregeling voor zonnepanelen is ontzettend succesvol geweest, maar inmiddels achterhaald. Volgens Wijnand van Hooff van branche-vereniging Holland Solar moet de overheid andere stimuleringsmiddelen inzetten om de groei van zonne-energie te bevorderen. Dat zegt hij bij Spraakmakers.

Hoe zit het ook alweer met salderen? "De overheid heeft de regeling ingevoerd om het plaatsen van de panelen te stimuleren." Hierbij werd het elektriciteitsnet gebruikt als een soort batterij, legt Van Hooff uit. "Als je meer opwekt dan je nodig hebt, lever je het terug aan het net en je neemt het weer op als je het nodig hebt."

Inmiddels kan het net deze batterijfunctie niet meer vervullen, omdat op zonnige dagen het aanbod van stroom veel groter is dan de afname. "De salderingsregeling is niet meer het juiste middel om zonne-energie te stimuleren."

Sociale huur

Volgens Van Hooff hebben veel huizenbezitters al zonnepanelen en is de winst vooral te halen bij sociale huurwoningen. De prikkel voor deze mensen om mee te doen, is anders dan bij huizenbezitters met een wat grotere beurs. Een regeling zoals de salderingsregeling zal voor deze groep dan ook niet helpen, maar een soort startsubsidie om de aanschafkosten te dempen wel.

Flexibele energieprijs

Om het energienet te ontlasten, kan volgens Van Hooff een flexibele prijs mensen stimuleren om juist wanneer er veel stroom is (op zonnige dagen) hun elektrische auto op te laden of de wasmachine te gebruiken. Of mensen moeten zelf stroom opslaan in batterijen en accu's.

Salderingsregeling en terugverdientijd

Veel zonnepaneel-eigenaren hebben de panelen aangeschaft met het idee deze binnen een paar jaar terug te verdienen. Maar volgens Van Hooff heeft de afschaf van de salderingsregeling helemaal niet zo veel invloed op de terugverdientijd als vaak wordt gedacht. "Die terugverdientijd wordt dan maar met een jaar verlengd."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie