Binnenland
NOS

25 jaar NOS Radio 1 Journaal: de allereerste, prinses Diana en de ijsmeester

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 25 jaar NOS Radio 1 Journaal: de allereerste, prinses Diana en de ijsmeester

Het is deze week 25 jaar geleden dat het NOS Radio 1 journaal van start ging. Voor die tijd had elke omroep zijn eigen actualiteitenrubriek, maar met ingang van 1 september 1995 werden alle redacties samengevoegd tot één grote nieuwsredactie, met redacteuren, presentatoren, verslaggevers, producers en regisseurs van alle omroepen. Het NOS Radio 1 Journaal was geboren.

Om dat te vieren duiken we deze week iedere dag in de archieven om de mooiste, meest bijzondere en meest ontroerende momenten naar boven te halen. Ieder uur hoor je op de radio één fragment. De allereerste gaat - het kan bijna niet anders - over de eerste uitzending:

We gaan terug naar zondagmorgen 31 augustus 1997, de dag dat de Britse prinses Diana verongelukte in Parijs. Onze correspondent in Londen in die tijd, Hieke Jippes, meldde het nieuws al vroeg in de ochtend:

Verslaggevers zijn essentieel voor het NOS Radio 1 Journaal. Marc-Robin Visscher ging zes jaar lang dagelijks op pad om verslag te doen van alles wat Nederland bezig hield. Op vrijdag 18 januari 2013 had het goed gevroren, dus ging Visscher naar de Ankeveense Plassen om het ijs te inspecteren met ijsmeester Pos. Dat leverde onvergetelijke radio op:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie