Binnenland
AVROTROS

'Mijn kinderen beschermden mij in plaats van andersom'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mijn kinderen beschermden mij in plaats van andersom'

De angststoornis PTSS maakt dat oud-Dutchbatter Marco Tessers het liefst binnen blijft en contact met anderen mijdt. Grote menigten en harde geluiden zorgen voor angst en agressie. Toch doet hij deze week mee aan het internationale sportevenement Invictus Games in Den Haag. "Daar voel ik me eindelijk weer thuis."

#1 - Invictus Games: oud-Dutchbatter Marco Tessers - Miss Invictus

Tessers doet zijn verhaal bij Roos Oosterbaan in Miss Invictus. Met moeite. Het is lastig voor hem. "De spanning loopt dan op. Ik moet over mezelf praten."

Tot aankomende vrijdag komen fysiek en mentaal gewond geraakte militairen van over de hele wereld in actie tijdens de Invictus Games in Den Haag. De initiatiefnemer van het sportevenement is de Britse prins Harry.

Angst

Tessers loopt tijdens zijn missie in onder andere Srebrenica de angststoornis PTSS op, dat in 2015 bij hem wordt geconstateerd. Hij komt daar pas achter als hij stopt met zijn werk bij defensie, in 2000. Hij slaapt slecht en is onrustig. Op één moment krijgt hij een black-out, zijn dochter zegt dat ze bang voor hem was. Dan beseft Tessers dat er echt iets mis is en hij er wat mee moet doen.

Hoewel Tessers hulp krijgt worden zijn klachten erger. Naar buiten om een boodschap te doen durft hij niet meer. Hij is bang dat hij agressief wordt als iemand per ongeluk tegen hem aanstoot. En Tessers voelt zich constant bang. Zijn kinderen gaan tussen hem in staan als het druk is. "Ze hebben dingen moeten doen die een kind niet zou hoeven te doen. Ik moet hen beschermen. Niet andersom”, vertelt hij.

#2 - Invictus Games: veteraan Maarten Leeuwenburgh - Miss Invictus

Srebrenica

Wanneer zijn trauma precies ontstaan is kan Tessers niet zeggen. Het is een opeenstapeling van gebeurtenissen vertelt hij. Een moment wil hij wel delen. In Srebrenica wordt hij en zijn collega's beschoten terwijl ze zich verplaatsen. Hij vraagt toestemming om terug te schieten. Als dat mag, schiet hij zijn geweer leeg. Pas later vraagt hij zich af: welke schade hebben zijn kogels veroorzaakt? Heeft hij mensen verwond, missen ze een arm of been? Die onwetendheid tart Tessers nu nog.

En toch ondanks alles, hij zou alles zo opnieuw doen. De krijgsmacht is de enige plek waar hij zich thuis voelt. Dat gevoel heeft hij nu weer even tijdens de Invictus Games. Ze weten hoe het is, houden rekening met hem. Maken geen onnodig lawaai. "In de burgermaatschappij heb ik me eigenlijk nooit thuis gevoeld." De impact van de oorlog kan groot zijn op militairen en dat realiseert zich niet iedereen: "Het is normaal dat je op missie gaat om te helpen, niet normaal hoe je terugkomt."

Sporten als middel

Tessers doet tijdens de Games mee met handboogschieten en zwemmen. Het sporten heeft hem aangespoord om weer naar buiten te gaan, dingen te ondernemen. Het dwong hem om naar het zwembad te gaan om te trainen en mee te doen aan handboogwedstrijden.

Hij is er nog niet, maar meedoen aan de Invictus Games is een stap in de goede richting, zegt hij. Het sporten blijft hij doen. "Ik moet wel, anders kom ik helemaal niet meer de deur uit."

Miss Invictus is tot en met vrijdag 22 april te horen van 01.00 uur tot 02.00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk daarna terug te luisteren als podcast. Miss Invictus wordt gemaakt door oud-paralympiër en radiomaker Roos Oosterbaan.

Ster advertentie
Ster advertentie