Binnenland
BNNVARA

Nederland is Europees kampioen flexwerken: volgens Agnes Jongerius 'niets om trots op te zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland is Europees kampioen flexwerken: volgens Agnes Jongerius 'niets om trots op te zijn'

Nederland is Europees Kampioen flexwerken. Dat is geen reden voor een feestje volgens Agnes Jongerius, Europarlementariër van de PvdA. In tegendeel. Met haar campagne 'Code Rood' wil zij een verbod op nul-urencontracten in heel Europa. Want volgens haar is flexibel werken helemaal niet zo modern als we denken, vertelt ze in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Jongerius gaat vanuit Europa de strijd aan tegen flexwerken. De reden daarvoor is omdat met flexwerken "eigenlijk al het risico bij de werkenden komt te liggen. Nul-urencontracten leiden ertoe dat mensen begin van de maand niet weten hoeveel ze aan het eind van de maand verdiend hebben. Dat is super makkelijk voor de bedrijven en de werkgevers, maar het is een drama voor betrokkenen."

Quote

Aan het begin van de maand moeten weten of ze aan het eind van de maand hun huur kunnen betalen

Agnes Jongerius

Nederland is Europees kampioen

Onder die betrokkenen zijn studenten met bijbaantjes maar ook verpleegkundigen, horecamedewerkers en andere werkenden die "aan het begin van de maand moeten weten of ze aan het eind van de maand hun huur kunnen betalen."

Volgens Jongerius loopt het in Nederland uit de hand: "Ook de Europese Commissie zegt 'Nederland is in dit opzicht Europees kampioen' en dat is echt niet iets om trots op te zijn. Want, voor de economie, maar ook voor de samenleving is het prettiger als mensen op enig moment zekerheid hebben over wat ze gaan verdienen en wanneer ze beschikbaar moeten zijn. Alsmaar wachten op wanneer de baas jou nodig heeft is niet goed voor de persoon en niet voor de samenleving."

Verbod op nul-urencontracten

Jongerius lanceer de website 'Nederland Flexland'. Daarop staan verhalen van mensen die al langer flexwerken en daar de problemen van ondervinden. Waaronder bijvoorbeeld het verhaal van Stef Keij. Hij werkt bij Uber als taxi-chauffeur. Daar reed hij een tijd lang 60 uur per week rond maar kon er nauwelijks van rondkomen. Daarom is hij nu ook ondernemer geworden.

Keij: "Een bedrijf als Uber is gecentreerd vanuit de klant. Daarom is het voor Uber zaak om zoveel mogelijk mensen op de weg te hebben." Bovendien zit er geen limiet aan het aantal chauffeurs dat er voor Uber rijdt. Dat betekent dat er te veel chauffeurs zijn voor het aantal ritjes dat er worden gemaakt. Keij moet dus rondrijden, wachtend op een klant, maar wordt in de tussentijd niet betaald. Keij: "En voor je het weet ben je 60 a 70 uur per week om uit je basis kosten te komen."

Quote

Ik vind dat er een Europees verbod op nul-urencontracten moet komen.

Agnes Jongerius

Er moet dus wat veranderen, vindt Jongerius: "Voor mij is dat heel simpel. Ik vind dat er een Europees verbod op nul-urencontracten moet komen. Het kan niet zo zijn dat er zo'n scheve verhouding zit tussen een werkgever en een werknemer dat alle risico's bij de werkende komen te liggen."

Agnes Jongerius wil nulurencontracten afschaffen: 'flexwerken is niet modern'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie