Naar homepage
Binnenland

Stress en angst onder Nederlanders gestegen tijdens tweede coronagolf
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stress en angst onder Nederlanders gestegen tijdens tweede coronagolf

Aan het begin van de coronacrisis bleek een groot deel van de Nederlandse bevolking angstig en onzeker. Dat werd in juli minder toen de besmettingen afnamen, maar in november dit jaar was er een enorme toename van angst en stress. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 25.000 Nederlanders, dat uitgevoerd is door de Erasmus Universiteit.

“De gevoelens van angst en stress ten gevolge van het virus zijn in november weer sterk toegenomen of zelfs hoger dan het niveau van april dit jaar. Meer mensen zien het coronavirus als een bedreiging voor zichzelf, hun vrienden en de familie”, vertelt Godfroid Engbersen, socioloog aan Erasmus Universiteit, in het NOS Radio 1 Journaal.

Het gaat volgens Engbersen dan vooral om angst voor de eigen gezondheid en voor het verlies van inkomen. Veel meer werkenden zijn bang om hun baan te verliezen, daarnaast zijn ook veel ondernemers bang dat hun bedrijf het niet overleeft. “We zien een heel ander beeld dan dat we hadden in de zomer, met name in grote steden als Amsterdam en Rotterdam is de angst toegenomen.”

Jongeren zijn meer ontevreden over kabinetsbeleid

Jongeren en mensen met kwetsbare maatschappelijke posities en een beperkt ondersteunend netwerk hebben meer onvrede over het overheidsbeleid dan groepen met een sterkere maatschappelijke positie en een sterker ondersteunend netwerk, schrijven de onderzoekers.

Sinds april is het vertrouwen in de landelijke overheid afgenomen van 69 naar 55 procent en in de GGD van 78 naar 65 procent. Het vertrouwen in het RIVM, 66 procent. daalde ten opzichte van juli (75 procent), maar steeg juist ten opzicht van april (60 procent). Wel is er nog brede steun voor de aanpak van de overheid.

"De groep die kritisch is, moeten we perspectief bieden om ervoor te zorgen dat die groep niet groter wordt." Ook ziet Engbersen dat de spanning in de buurt toeneemt. "Sinds de corona-uitbraak is de overlast van buren en op straat beperkt toegenomen, landelijk ziet één op de tien respondenten een toename van de overlast", aldus Engbersen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie