Binnenland
BNNVARA

Lancering van het vijfsterren-varken

foto: Fotograaf: ChrisMeewisfoto: Fotograaf: ChrisMeewis
  1. Nieuwschevron right
  2. Lancering van het vijfsterren-varken

Vandaag start stichting Varkens in Nood een campagne voor 'vijfsterren-varkens'. Varkensboeren geven deze dieren alle ruimte, ze mogen ouder worden dan zeven maanden en biggen worden niet weggehaald bij hun moeder. Van de 4000 varkensboeren in ons land krijgen er 28 boeren de vijfsterren-status van de stichting. De vijfsterren-varkensboeren voldoen aan strenge criteria om de varkens een fatsoenlijk bestaan te garanderen. De dieren mogen tot aan de slacht een zo natuurlijk mogelijk leven leiden.

Quote

Het idee van de natuurlijke manier van varkens houden is om zoveel mogelijk terug te gaan naar de manier waarop de varkens geleefd hebben voordat ze door mensen gehouden werden.

Richard van Pelt

Eerlijke prijs

De vijfsterren-varkensboeren bevinden zich in het hele land. Sommige verkopen het vlees vanaf de boerderij, andere hebben een webwinkel. Als het vlees direct bij de boer gekocht wordt, profiteert iedereen: de klant betaalt een eerlijke prijs, de boer krijgt een eerlijk inkomen, het varken krijgt een eerlijk leven.

Verslaggever Jeanette Parramore gaat samen met Hans Baaij van Varkens in Nood op bezoek bij natuurbos Richard van Pelt.

Vijfsterren-varkens

Om het welzijn van de varkens objectief te kunnen beoordelen, is een uitgebreide vragenlijst samengesteld. Deze vragenlijst bestaat uit 27 vragen met een korte motivatie en is opgesteld door een veearts en dierkundig ingenieur. De antwoorden werden in onderlinge samenhang beoordeeld. Wel zijn er een aantal vragen die aan minimale criteria moeten voldoen. Wordt er op deze vragen negatief geantwoord, dan was dit in principe voldoende voor een afwijzing.

Quote

Een van de doelstellingen is dat mensen ook weer in contact komen met de varkens, en te zien hoe leuk deze beesten zijn.

Hans Baaij

Gezond bedrijf

Om vijfsterren-varkensboeren te ondersteunen heeft Varkens in Nood een website ontwikkeld waarop boeren alle informatie vinden die ze nodig hebben om een gezond bedrijf op te bouwen. Het geeft ook een overzicht van de vijfsterren-boeren in ons land. Sommigen verkopen het varkensvlees direct vanaf de boerderij.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie