Binnenland
KRO-NCRV

Aardbevingsslachtoffers opvangen? 'Met Oekraïners hebben we gezien dat snelle humanitaire opvang kan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aardbevingsslachtoffers opvangen? 'Met Oekraïners hebben we gezien dat snelle humanitaire opvang kan'

Volgens hoogleraar Leo Lucassen is er in Nederland en de EU nog ruimte voor tijdelijke humanitaire opvang voor de slachtoffers van de aardbeving. Dat is bewezen met de opvang van vijf miljoen Oekraïners die na het uitbreken van de oorlog naar de EU kwamen, zegt hij bij Spraakmakers. Moeten wij ook aardbevingsslachtoffers opvangen?

Video niet beschikbaar

Versnelde visa Turkse aardbevingsslachtoffers

Nederland gaat op dit moment versnelt visa verstrekken aan slachtoffers van de ramp uit het Turkse aardbevingsgebied die tijdelijk bij Nederlandse familie willen blijven. Het duurt normaal maanden voordat zo’n visumaanvraag is verwerkt, maar het ministerie zegt dat deze met voorrang worden behandeld.

Voor Syriërs is er nog geen voorrang bij de visumaanvragen. Daarnaast is er ook geen Nederlandse ambassade of consulaat meer in het land sinds het uitbreken van de oorlog. Zij moeten naar Libanon of Turkije uitwijken en zijn daarbij afhankelijk van de flexibiliteit van de ambassades daar, zegt journalist Wafa Al Ali van NRC.

Volgens haar zijn er voor hen toch mogelijkheden om hierheen te komen. "De Europese regels bieden een mogelijkheid om in rampsituaties sneller een visum af te geven."

Op adem komen

Humanitaire opvang zoals bij de Oekraïners is van tijdelijke aard en deze termijn wordt bepaald door de politiek. Hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis Leo Lucassen (Universiteit Leiden) kan zich voorstellen dat dit begint bij een termijn van drie maanden om mensen hier op adem te laten komen. Toch is dit voor veel slachtoffers van de aardbeving geen langdurige oplossing. "Ga er maar vanuit dat daar binnen drie maanden nog geen nieuwe huizen staan."

Kinderen

Unicef Nederland roept op tot versnelde visa voor kinderen uit het aardbevingsgebied. Unicef heeft nog lang niet alle jonge slachtoffers in beeld, zegt Sabine de Jong, maar kent "verschrikkelijke verhalen" van kinderen die één of beide ouders verloren zijn bij de ramp. Mocht er familie in Nederland zijn, dan wil ze dat zij hier naartoe kunnen. "Zij moeten kunnen bijkomen bij familie of in de warmte van een gezin."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie