Binnenland
KRO-NCRV

Jan van Zanen roept VVD op om vuurwerkverbod te steunen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan van Zanen roept VVD op om vuurwerkverbod te steunen

De burgemeester van Utrecht en oud-partijvoorzitter VVD Jan van Zanen doet een beroep op zijn partij om mee te werken aan een totaalverbod op consumentenvuurwerk. "Ik ben al heel lang voor een vuurwerkverbod. Op dat punt ben ik het oneens met de VVD", zegt Van Zanen in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

In 1 op 1 zegt Van Zanen dat hij geen andere conclusie kan trekken, al is het met tegenzin: "Ik betreur het zeer, maar we hebben het volstrekt uit de hand laten lopen. Ik ben wel voor de weg van de geleidelijkheid."

In zijn eigen gemeente heeft van Zanen de weg ernaartoe al een aantal jaren geleden ingezet. "Zolang er geen landelijk verbod is, zijn we begonnen met vuurwerkluwe zones, nu hadden we vuurwerkvrije zones, alle parken zijn vuurwerkvrij. Maar ik ben voor een verbod, punt."

Jan van Zanen roept VVD op om vuurwerkverbod te steunen

Burgemeesterschap vraagt balanceerkunst

Van Zanen is zich in de nieuwjaarnacht naar eigen zeggen 'rotgeschrokken' van wat hij zag in het arrestantenblok van de politie. "Onvoorstelbaar. Daar zat in mijn ogen een klein kind vast. Niet voor kattenkwaad, maar voor misdrijven."

De burgemeester zou graag zien dat iemand - bijvoorbeeld het OM – enige drang uit kan uitoefenen op de ouders van dit soort kinderen om ze bijvoorbeeld huisarrest te geven, maar vindt niet dat zo’n maatregelen door de burgemeester zelf moet worden uitgevaardigd. "Het is al moeilijk balanceren voor een burgemeester. Aan de ene kant ben je de man die Sinterklaas ontvangt en moet verbinden, aan de andere kant kan ik mensen een gebiedsverbod opleggen. Dat is soms moeilijk te combineren."

Jan van Zanen gaat sinds dit jaar zijn tweede termijn in als burgemeester van Utrecht.

Volkszanger Dries Roelvink wil ook een vuurwerkverbod

Ster advertentie
Ster advertentie