Naar homepage
Binnenland

Berichtgeving over het coronavaccin: 'Twijfel zaait twijfel'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Berichtgeving over het coronavaccin: 'Twijfel zaait twijfel'

49 procent van de Nederlanders heeft twijfels over het coronavaccin, blijkt uit onderzoek van de TU Delft en het RIVM. Zij wachten liever nog even af. In de media verschijnen steeds meer berichten over de twijfelaars. "Er mag meer begrip zijn voor de twijfelaars", zegt NU.nl hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in het Mediaforum bij Spraakmakers.

"Twijfel zaait twijfel", zegt Hoekman. "Dat is ook best gezond. Je wil in een samenleving leven waarin mensen kritisch zijn en kritische vragen stellen. Dat hoeft niet te beteken dat je straks geen vaccin neemt."

Volgens Hoekman mag er wat meer begrip zijn voor de twijfelaars. "Er is een bepaalde druk vanuit de samenleving, omdat we alles weer willen. Maar gevoelsmatig gaat het mensen te snel."

Rol van de media

Jan Slagter van Omroep Max vindt dat er een rol voor de media is. "In het nieuws van de afgelopen dagen komen veel twijfelaars aan het woord. Maar instanties vertellen juist dat ze het zeer zorgvuldig doen." Slagter hoort om zich heen dat mensen die zich eerst wilde laten vaccineren nu twijfelen. "Zeker omdat men denkt dat het vaccin er doorheen gejast wordt."

Zelf heeft de omroepbaas geen twijfels. "Ik ben ervan overtuigd dat het een veilig middel is als het is goedgekeurd. Ik vind dat er een disbalans in de berichtgeving zit", zegt Slagter. "De mensen die het willen aankijken, komen meer aan het woord." Het is volgens hem een taak van de media om uit te leggen. "Ik vind dat er een programma moet komen rondom het vaccineren. Bijvoorbeeld het feiten en fabels van de NOS."

Spraakmaker Rem Korteweg denkt dat de discussies goed en verstandig zijn. "Als politiek wetenschapper kijk ik naar de politieke spreiding. Achterin het rapport van I&O research staat een staaltje over de respondenten en hoe zij naar vaccinatie kijken." Zo zijn duidelijke verschillen op te merken als je mensen indeelt op de politieke partij die ze prefereren, zegt Korteweg. "En daar zie je een kloof ontstaan. Mensen hebben steeds minder vertrouwen. Daar maak ik me meer zorgen over."

Hoekman vraagt zich wel af hoe zinvol het is om de 'man op de straat' te laten horen. "Als iemand zegt 'misschien krijg je er wel kanker van'. Ik vraag me af hoe verantwoord dat is, want die man heeft er geen verstand van, maar mensen horen dat wel. Dan moet je daarna zeggen als media: maar dat klopt niet wat u zegt. Ik zou daarmee oppassen, want je voedt het wantrouwen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie