Binnenland
NOSNTR

Testen voor Toegang houdbaar? 'Risico is er altijd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Testen voor Toegang houdbaar? 'Risico is er altijd'

Een op de drie bezoekers van festival Verknipt in Utrecht bleek al voor het festival besmet te zijn met het coronavirus. Pier Eringa, voorzitter van Stichting Open Nederland, denkt niet dat het het einde van het Testen voor Toegang systeem hoeft te betekenen. "Het is een kwestie van wetenschap en beleidsmakers die keuzes moeten maken", zegt hij in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

De gegevens van het bron- en contactonderzoek van GGD Utrecht stemmen niet hoopvol. Van de 20.000 bezoekers van het festival werden er naderhand 1100 positief getest. En dat kwam niet door één 'superspreader' maar door meerdere personen. Dat verhaal bracht de Volkskrant vandaag.

De casus toont volgens de krant hoe kwetsbaar het werken met toegangstesten is, zelfs met strikt toezicht. Eringa beaamt dat. "Risico is er altijd. Het is ook belangrijk dat er gehandhaafd wordt met de QR code."

Hij ziet geen reden om het hele programma meteen te elimineren. "Wij denken dat Testen voor Toegang dingen mogelijk maakt die anders niet mogelijk zijn." Al denkt hij dat er nog wel verbeterpunten zijn. "We moeten flexibel zijn en samenwerken met testen voor reizen en scholen."

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie