Binnenland
AVROTROS

Invloed nepaccounts op social media rond verkiezingen door ministerie onderzocht

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Invloed nepaccounts op social media rond verkiezingen door ministerie onderzocht

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat laten onderzoeken in welke mate trollenlegers en nepaccounts op social media invloed hebben op de Tweede Kamer-verkiezingen. Met behulp van speciaal ontwikkelde software zullen analisten accounts opsporen die gecoördineerd en bewust misleidende informatie verspreiden.

Trollenlegers werken vaak als groep samen. Robert van der Noordaa, die de software Trollrensics ontwikkelde en zodoende betrokken is bij het project, vertelt in Stax&Toine hoe je deze accounts kan traceren: "Als je dezelfde accounts continue dezelfde accounts ziet volgen, ze dezelfde informatie ziet pushen en ze gebruiken allemaal dezelfde hashtags, dan kan je er analyses op los laten. Je hebt natuurlijk TikTok, Twitter, Instagram enzovoorts, maar de principes erachter zijn hetzelfde. Ik deed het vroeger met de hand, maar ben nu een half jaar bezig om software te ontwikkelen om het uit te programmeren."

Trollenlegers

In het verleden is de onderzoeksjournalist verschillende vormen van beïnvloeding tegengekomen. "We zijn op een gegeven moment analyses gaan doen op wat trollen in Sint-Petersburg deden. Daar bleek dat ze de dag na het neerhalen van de MH17 de allergrootste campagne ooit zijn gestart, waarbij ze ruim 65.000 tweets stuurden waarin ze de Oekraïne de schuld gaven. Terwijl diezelfde trollen op de dag van het neerhalen hetzelfde riepen als alle mainstream media riepen, namelijk dat het de rebellen en de Russen in Oost-Oekraïne waren die MH17 neerhaalden. Dat trollenleger had een paar honderd man in dienst. Je ziet meer van dat soort trollenlegers."

Volgens Van der Noordaa zitten er hele uiteenlopende figuren of organisaties achter trollenlegers. "Van de week was er iemand van Groenlinks die er maar een paar had. En Dotan natuurlijk, maar dat trollenleger was heel klein."

Beïnvloeding

Trollenlegers werken heel goed, vertelt Van der Noordaa: "Door ze te traceren kan je in ieder geval naar het publiek inzichtelijk maken wat er aan de hand is. De informatie is niet altijd nep, maar je kan wel mensen er wel mee beïnvloeden. Als ik 10.000 accounts aanmaak en ga roepen hoe goed een bepaalde politieke partij is, dan gaat dat opvallen en gaan mensen dat geloven."

Naarmate het steeds bekender wordt dat het fenomeen trol bestaan, worden mensen er ook steeds handiger in om aan een account te zien of die doelbewust misleidende informatie verspreidt.

Bewustwording

"Het kan simpel te zien zijn, als iemand anoniem is, net nieuw is, geen profielfoto heeft en alleen maar mensen aan het aanvallen is", zegt Van der Noordaa.

"Maar om nou te bepalen of er een heel leger achter zit, dat er bijvoorbeeld 50 van dit soort accounts zijn die allemaal door dezelfde persoon of hetzelfde bedrijf gerund worden, dat is lastiger. Het aardige is dat de software geen politieke voorkeur heeft. Het kijkt alleen naar wat er trending is, welke handles je veel ziet langskomen en kan op grote schaal analyseren of een groepen gecoördineerd wordt." Van der Noordaa hoopt met het onderzoek de Nederlandse bevolking er bewust van te maken dat dit gebeurt.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie