Naar homepage
Binnenland

Zo zwaar kan revalideren van het coronavirus zijn
KRO-NCRV

foto: Foto: Marielle Beersfoto: Foto: Marielle Beers
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo zwaar kan revalideren van het coronavirus zijn

De nasleep van het coronavirus is voor velen fysiek en mentaal zwaar. Verslaggever van Spraakmakers Marielle Beers bezocht deze week revalidatiecentrum Reade in Amsterdam. Hoe vergaat het de mensen daar?

Tijdens de eerste golf werd er bij revalidatiecentrum Reade in Amsterdam in allerijl een speciale corona-unit opgetuigd. Dit keer zitten de post-covid patiënten gewoon tussen de andere revalidanten. Maar op de gang pik je ze er makkelijk uit, ze zijn te herkennen aan een rollator met daarop een zuurstoftank.

De gevolgen van het coronavirus zijn voor sommigen heel ingrijpend. Zo werkt meneer A. al meer dan drie maanden aan zijn herstel na 88 dagen op de IC gelegen te hebben.

Een verblijf op de IC tast niet alleen je spierkracht aan. Ook voor je brein kan het gevolgen hebben. Daarom heeft ergotherapeut Marielle Duissen een speciale oefening op het programma.

Verblijf op de IC kan tot posttraumatische stress leiden. Maar ook als de gevolgen in eerste instantie niet zo heftig zijn hebben mensen het nodige te verwerken. Vandaar dat er in revalidatiecentrum Reade ook psychologen en maatschappelijk werk actief zijn.

Is de deze groep met patiënten te vergelijken met de groep die kwam herstellen van de eerste golf? "We zien nu mensen die lang op de IC gelegen hebben en complicaties hebben gehad, zoals een beroerte. De groep met conditieverlies zien we minder." De patiënten die nu naar het revalidatiecentrum komen, hebben het zwaarder te verduren gehad.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie