Binnenland

'Ik verwacht een opstand in het Verenigd Koninkrijk als daar een verbod op CBD-olie komt'

AVROTROS
foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik verwacht een opstand in het Verenigd Koninkrijk als daar een verbod op CBD-olie komt'

Een flesje CBD-olie, je kunt het tegenwoordig praktisch overal kopen. Je zou er beter door slapen, het zou helpen tegen chronische pijn. Voor sommigen een wondermiddel. Maar wel een wondermiddel dat mogelijk wordt verboden in het Verenigd Koninkrijk.

De reden waarom de Britse regering het middel wil verbieden, is omdat er te weinig bekend is over de mogelijk schadelijke effecten. Maar gebruiker Dyveke Kok, die het boek 'Gezond met CBD en andere cannabinoïden' schreef draait het juist om: "Ik verwacht een opstand in het Verenigd Koninkrijk als het een verbod op CBD-olie komt", zo stelt ze.

'Het hielp tegen zenuwpijn'

Kok gebruikt sinds ze beviel van haar kind CBD-olie. Het hielp haar tegen de zenuwpijn die ze na de bevalling had en ook tegen de postnatale depressie waarin ze belandde. "Ik kon beter slapen. De angst en onrust nam af, en mijn pijn werd beter hanteerbaar."

Apotheker Lebbink in Den Haag produceert CBD-olie. Hij ziet juist vanwege ontbrekende regelgeving het ene na het andere merk CBD-olie ontstaan. Hij zou graag zien dat de drempel om aan CBD-olie te komen verhoogd wordt. "Het kan in sommige gevallen een prima medicijn zijn. Alleen: haal het uit de drogisterijen en verkoop het bij apothekers. Je kunt daar de kwaliteit beter mee garanderen."

Wetenschappelijk onderzoek

Ondertussen blijft Dyveke Kok bij haar belangrijkste punt. "Natuurlijk zou er meer wetenschappelijk onderzoek moeten komen, het is vreemd dat dat niet al meer is gedaan." Maar om het daarom net als in het Verenigd Koninkrijk te verbieden, gaat haar te ver.

Ze is groot voorstander van een keurmerk waar momenteel aan wordt gewerkt, zodat helder wordt dat alle stoffen die op het flesje staan er ook daadwerkelijk in zitten.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie