Binnenland

Lijsttrekkersdebat NPO Radio 1: Rutte gaat het liefst formeren met D66 en het CDA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lijsttrekkersdebat NPO Radio 1: Rutte gaat het liefst formeren met D66 en het CDA

[NOS] VVD-premier Rutte ziet het meest in formatiebesprekingen met D66 en het CDA. Dat was zijn korte en krachtige antwoord op de slotvraag aan de negen lijsttrekkers die aan het eerste grote debat op NPO Radio 1 meededen. Wilders (PVV) was er niet bij.


De coalitiepartners die Rutte op het oog heeft, hielden zich zelf op de vlakte. CDA'er Buma zei dat "de vrienden hem allemaal even lief zijn" en dat het erom gaat in welke coalitie de CDA-stem het beste zou doorklinken. Ook D66-leider Pechtold wilde ondanks herhaald aandringen geen voorkeur uitspreken. Met vier of vijf partijen moet een goed kabinet kunnen worden gevormd, zei hij.

Asscher (PvdA) en Roemer (SP) kozen allebei voor GroenLinks als eerste onderhandelingspartner na de verkiezingen. Klaver (GL) koos omgekeerd ook voor de SP, net als Krol van 50Plus vanwege de opstelling van Roemer in de AOW-discussie. Van der Staaij (SGP) en Segers (ChristenUnie) zoeken het liefst aansluiting bij de andere christelijke partijen.

Beluister een samenvatting van 20 minuten van het verkiezingsdebat via de Podcast 'De verkiezingen van alle kanten'. Of kijk het gehele debat hieronder terug.

Ster advertentie
Ster advertentie