Binnenland
MAX

Dress for Succes kleedt mensen gratis voor hun sollicitatiegesprek

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Dress for Succes kleedt mensen gratis voor hun sollicitatiegesprek

Het uiterlijk draagt bij aan succes. Dat meldde het Sociaal en Cultureel Planbureau in de veelbesproken publicatie: 'Eigentijdse ongelijkheid'. Welke kleding iemand draagt, kan daar natuurlijk aan bijdragen. Hoe werkt het als je zonder baan zit, maar geen geld hebt om op je sollicitatie een goede indruk achter te laten met een mooie outfit? Die groep mensen kan aankloppen bij de stichting Dress for Success.

Video niet beschikbaar

Dress for Success is een organisatie die mensen met minder financiële middelen gratis kledingadvies geeft en uiteindelijk een passend kostuum. In een persoonlijke sessie kijken medewerkers van Dress for Success samen met de klant naar hun behoefte. Gaat iemand werken op de Zuidas? Dan is een blauw of grijs pak gangbaar. In de mediabranche is informeler schoeisel ook geaccepteerd. Daarbij is het wel belangrijk dat een klant van de kledingorganisatie kan aantonen dat ‘ie een uitnodiging heeft voor een sollicitatie. Kleding komt van grote kledingketens en particuliere donateurs.

Quote

Het zijn de eerste 10 seconden die tellen.

Nathalie But, manager Dress for Succes Utrecht

Kleren maken de man (of vrouw)

‘Wat iemand draagt, is heel belangrijk.’ Dat zegt Nathalie But, manager bij Dress for Succes Utrecht. "In die zin, dat het je eerste indruk is. Als je ergens binnenkomt, dat je gelijk ziet: wat heeft iemand aan, is er over nagedacht en is het verzorgd? Het zijn de eerste 10 seconden die wel tellen."

Het type mensen dat bij Dress for Succes langskomt zijn heel verschillend. But vertelt: "We zien zowel mannen als vrouwen, dat is een beetje fifty fifty. Jonge mensen, die bijvoorbeeld een studieschuld hebben en een traineeship op de Zuidas moeten doen en een kostuum nodig hebben. Maar ook mensen die tegen hun pensioen aan zitten en toch nog moeten werken, dus de leeftijdscategorie wisselt heel erg. En het opleidingsniveau varieert ook nog, we zien ook geregeld hoger opgeleiden."

Een luisterend oor

Een kleedsessie gaat niet alleen over het passen van een maatpak. De vrijwilligers bieden bezoekers ook een luisterend oor. "Heel vaak zie ik bij kleedsessies dat mensen zeggen: 'Wat fijn dat er ook echt even naar mij geluisterd wordt, dat je naar mij kijkt, dat je ook even met mij meedenkt en dat ik ook mijn verhaal kan doen'", vertelt But.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie