Binnenland

Gijzeling in NPO-gebouw beëindigd

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Gijzeling in NPO-gebouw beëindigd

Op het Mediapark in Hilversum heeft de politie een eind gemaakt aan een gijzeling. Een arrestatieteam heeft de gijzelnemer in het pand gearresteerd, nadat eerder een onderhandelaar naar binnen was gegaan.

Woordvoerder politie: Gijzeling in gebouw op Mediapark in Hilversum beëindigd

De gegijzelde vrouw wordt uit voorzorg medisch onderzocht door ambulancepersoneel. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat ze gewond is geraakt.

Een man met een mes hield in het gebouw van de Nederlandse Publieke Omroep anderhalf uur lang een NPO-medewerkster in gijzeling. In het gebouw zitten onder meer de studio's van 3FM.


Iets na 08.00 uur bedreigde hij haar buiten het pand, waarna hij met haar naar binnen ging. Volgens een receptioniste sprak hij gebrekkig Nederlands. Over een motief is nog niets bekend. De politie vond op zo'n vijftig meter van het gebouw een mes en een tas op straat. De uitzending van 3FM werd niet bedreigd, er werd vanaf een andere locatie uitgezonden.

Iets na 08.00 uur bedreigde de dader de vrouw buiten het pand met een mes, waarna hij met haar naar binnen ging. Volgens de receptioniste van het gebouw had de man een groot mes op de keel gezet van de vrouw, sprak hij gebrekkig Nederlands en wilde hij iemand van CNN spreken. Nadat hij binnen was gekomen, ging hij met zijn gijzelaar een aparte kamer in. Hij is niet in het beveiligde gedeelte van het gebouw geweest.

Na anderhalf uur maakte de politie een eind aan de gijzeling. In het gebouw zit ook 3FM. De uitzending van 3FM werd niet bedreigd, er werd vanaf een andere locatie uitgezonden.

Schrik

De NPO zegt dat het incident veel indruk heeft gemaakt op de medewerkers van de omroep. "De schrik zit er bij alle medewerkers goed in. We zijn dan ook bijzonder opgelucht dat de calamiteit achter de rug is en dat onze collega ongedeerd is", zegt voorzitter Shula Rijxman.

Op vragen over de veiligheidssituatie bij het Mediapark wil de NPO nu niet ingaan. Het is het tweede gijzelingsincident in ruim twee jaar tijd in Hilversum.

Op 29 januari 2015 drong de verwarde man Tarik Z. de studio van het NOS Journaal binnen en eiste zendtijd. Sinds de 'Journaalkaping' is de beveiliging van het Mediapark uitgebreid geëvalueerd en is de beveiliging opgevoerd.

De gemeente Hilversum wil het Mediapark toegankelijk houden voor publiek. "We willen er geen fort van maken." De gemeente benadrukt dat het twee verschillende incidenten zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie