Binnenland
KRO-NCRV

'Verantwoordelijkheid huisvesting arbeidsmigranten wordt over schutting gegooid'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verantwoordelijkheid huisvesting arbeidsmigranten wordt over schutting gegooid'

Nederland kampt met ongeveer een half miljoen vacatures. Werkgevers roepen al langer om het aantrekken van meer arbeidsmigranten. Alleen het huisvesten van deze arbeidsmigranten is een groot probleem. Wie moet zorgen voor goede huisvesting? De gemeente, het uitzendbureau of de bedrijven? "Verantwoordelijkheid wordt over de schutting geworpen", zegt Jan Cremers bij Spraakmakers.

De werkgever zegt: 'niet ons probleem'

In de jaren '70 werd er voor huisvesting gezorgd door de onderneming waar de arbeidsmigrant werkzaam was, vertelt Jan Cremers, bestuurder van Kenniscentrum Arbeidsmigranten. "Nu is 60 tot 70 procent werkzaam via een uitzendbureau. De feitelijke onderneming waar gewerkt wordt zegt: niet ons probleem."

Volgens Cremers heeft de gemeente een taak in toezicht houden, maar dat zij de verantwoordelijkheid vaak over de schutting gooien. "Bij wijze van spreken zegt de gemeente: de arbeidsmigranten werken in dan wel in Westland maar ze wonen in Vlaardingen." Volgens de bestuurder van Kenniscentrum Arbeidsmigranten moet het bedrijfsleven en de gemeente samen rond de tafel gaan zitten om dit op te lossen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Martijn Balster, Wethouder Wonen, Wijken en Welzijn in Den Haag herkent het probleem. "Het gesprek tussen de gemeente en de werkgevers is ingewikkeld omdat de bedrijven meestal niet in gemeente actief zijn waar de arbeidsmigranten wonen. Bovendien zijn de werkgevers en uitzendbureaus niet aan vergunningsplicht gebonden."

Wat dat betreft kunnen we in Nederland een voorbeeld nemen aan Duitsland, vindt de wethouder: "In Duitsland zijn de uitzendbureaus ertussenuit. De werkgever moet hun werknemers goed huisvesten, anders raken zij de vergunning kwijt om goedkope arbeidskrachten te laten werken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie