Burgemeester Antwerpen over avondklok: 'Denk na voor je draconische maatregelen neemt'
- Nieuws
- Burgemeester Antwerpen over avondklok: 'Denk na voor je draconische maatregelen neemt'
"Voor je draconische maatregelen neemt met hele vroege uren, besef dan dat je de sociale levens van je burgers zo goed als stillegt", zegt Bart de Wever, burgemeester van Antwerpen, in De Nieuws BV. "Ga er niet vanuit dat het draagvlak daarvoor blijft."
Video niet beschikbaar
In de provincie Antwerpen werd halverwege vorig jaar al een avondklok ingesteld. De burgemeester van Antwerpen zag het als een sterke inperking van de burgerlijke rechten, "het is een collectief huisarrest dat je aan jouw inwoners oplegt. Dat is niet niks. Dus daar moet je heel goed over nadenken voor je het doet."
Maar De Wever zag destijds ook een tweede coronagolf opkomen in het Antwerps grootstedelijk gebied en wist dat er nog iets 'boven het hoofd hing'. De inwoners van Antwerpen zijn er goed doorgekomen, zegt De Wever, "dus ik zou jullie aanbevelen in het noorden wanneer u het uur laat aanvangen en hoe u wilt handhaven."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vroege avondklok is grote inperking van sociale leven
Oorspronkelijk stond de avondklok in de provincie Antwerpen op 11 uur, aansluitend op de sluitingstijden van de horeca. Inmiddels is de avondklok een uur opgeschoven, naar middernacht tot vijf uur 's ochtends. In Nederland wordt echter gesproken van een avondklok vanaf 20:30. Volgens De Wever is elk uur dat de avondklok wordt vervroegd, een grotere inperking op de sociale levens, "en die moet je wel kunnen blijven verantwoorden, zeker als je het maanden moet gaan volhouden."
De Wever: "Voor je draconische maatregelen neemt met hele vroege uren, besef dan dat je de sociale levens van je burgers zo goed als stillegt. Ga er niet vanuit dat het draagvlak daarvoor blijft." De burgemeester van Antwerpen legt ook uit dat een avondklok alleen werkt als het onderdeel is van beleid, niet als aparte maatregel.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Houd rekening met armste deel van bevolking'
Daarnaast benadrukt De Wever de impact van een avondklok in grootstedelijk gebied ten opzichte van landelijk gebied. "In landelijk gebied waar mensen vaak een tuin hebben en een groter huis, daar is het iets makkelijker om zo'n huisarrest vol te houden dan in een stad waar mensen vaak in appartementjes wonen, arm zijn of met velen samenwonen. Die wil je niet maanden in hun eigen huis opsluiten, daar komt ellende van. Ik kan u zeggen dat het in het begin heel positief is, maar dat verzuurt heel snel."
De Wever adviseert het Nederlandse kabinet om dit mee te nemen in hun beslissing voor hoe laat zij een avondklok in laten gaan. "Houd rekening met het armste deel van je bevolking. Die zijn vaak moeilijk bereikbaar, ook niet altijd het Nederlands machtig, die hebben het onder dit soort maatregelen heel zwaar, om dit vol te houden. Je kunt die mensen niet in de pas dwingen door hen draconisch te bestraffen, want boetes geven en allerlei straffen opleggen, dat is iets dat niet gaat werken wanneer de maatregelen onredelijk zijn."