Naar homepage
Binnenland

Confronterende billboards van neergeschoten mensen om drugsgebruikers te confronteren met gevolgen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Confronterende billboards van neergeschoten mensen om drugsgebruikers te confronteren met gevolgen

Een vernietigend rapport laat zien wat de enorme gevolgen zijn van drugscriminaliteit in Amsterdam. Vincent Karremans, fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam, heeft niet de illusie dat zijn stad er veel beter voor staat. Dat vertelt hij in De Nieuws BV.

Karremans: "Over Rotterdam kun je ook een avondvullend programma maken over wat er met drugsproblematiek aan de hand is. Wij zijn bovendien de doorvoerhaven van drugs in Europa, we hebben ontzettend veel wijken waar drugscriminelen zich ophouden, waar ze afrekeningen doen en jonge jongens rekruteren. Bij basisscholen zelfs. Dus wij merken elke dag de gevolgen van drugscriminaliteit."

Onlangs werd in Kralingen, een keurige Rotterdamse woonwijk, een dode man aangetroffen in een drugspand. Het is de zoveelste uitwas van de drugshandel in de havenstad, waar met regelmaat schietpartijen zijn, cocaïne wordt onderschept en drugslaboratoria gesloten. Het was voor Karremans aanleiding om een debat aan te vragen in de gemeenteraad en tegelijk drugsgebruikers aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.

Quote

Wij zijn hier grootgebruikers van synthetische drugs, dat zorgt feitelijk voor liquidaties in kinderrijke woonwijken.

Vincent Karremans

Bewustzijn

"Wat ik wil, is dat er meer bewustzijn ontstaat. Dat is nu bijna nul." Volgens Karremans denken recreatieve gebruikers misschien wel na over de gevolgen voor hun eigen gezondheid, maar niet aan de gevolgen voor de maatschappij. "Wij zijn hier grootgebruikers van synthetische drugs, dat zorgt feitelijk voor liquidaties in kinderrijke woonwijken."

"Of ze nooit meer drugs nemen, weet ik niet, maar het zet ze wel aan het denken. Wat ik wil, is dat we niet meer elke zoveel weken in een kinderrijke Rotterdamse woonwijk drugslabs hoeven sluiten. Dat er kogels door de wijken vliegen." De VVD'er hoopt dat de vraag naar drugs af zal nemen en daarmee het aanbod en de criminaliteit.

Billboards

Om dat bewustzijn aan te wakkeren, wil Karremans festivals in de stad verplichten om confronterende billboards te plaatsen met daarop beelden van bijvoorbeeld kapotgeschoten auto's, neergeschoten mensen op straat. Daarmee wil hij de slikkende en snuivende festivalgangers confronteren met de gevolgen van hun gedrag. "Ik wil het gesprek openen, moeten we dit normaal vinden met z'n allen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Rotterdamse festivalorganisator en horecaondernemer Aziz Yagoub deelt de zorgen van Karremans over de drugsproblemen, maar zet zijn vraagtekens bij het plan met de billboards: "Als de gemeente mij vraagt om zo'n bord neer te zetten dan zet ik hem wel neer. Ik heb alleen twijfels of het werkt."

Yagoub staat achter het idee om jongeren bewust te maken van de maatschappelijke gevolgen van hun drugsgebruik. Maar hij vindt dat de communicatie anders moet. "Dan moet je ze niet confronteren met iets vol in hun gezicht. Je moet ze betrekken in een dialoog en dat kan ook op festivals en evenementen."

Festivalorganisator Aziz Yagoub denkt niet dat billboards werken.

Schaamte

Machteld Busz van drugsmuseum Poppi wil haar publiek informeren over alle aspecten van drugsgebruik en handel. Zij maakt zich zorgen over dit fear raising campagnes. Volgens haar staat de effectiviteit daarvan niet vast. "Dit soort campagnes kan stigmatisering in de hand werken. Mensen kunnen zich gaan schamen op het moment dat ze toch nog gebruiken, terwijl ze beter zouden moeten weten over wat er allemaal achter zit."

Busz wijst op het groeiende aantal mensen dat hartproblemen krijgt na het combineren van bijvoorbeeld drank en drugs. “Het is heel belangrijk dat mensen dan aangeven wat ze gebruikt hebben, omdat het de behandeling kan beïnvloeden. Die is anders dan bij regulier hartfalen."

Volgens Machteld Busz kan een confronterende campagne verkeerd uitpakken.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie