Binnenland
NOS

'Zonder vaccin hadden we 20 keer meer ernstig zieke mensen, ziekenhuisopnames en sterfte'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zonder vaccin hadden we 20 keer meer ernstig zieke mensen, ziekenhuisopnames en sterfte'

Verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri kreeg vandaag precies een jaar geleden de allereerste coronavaccinatie in Nederland. Epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc blikte in het NOS Radio 1 Journaal terug op één jaar vaccineren. Wat heeft het opgeleverd?

Exact een jaar geleden werd de eerste coronavaccinatie toegediend op Nederlandse bodem. Hoewel nu een lockdown geldt en gisteren een recordaantal besmettingen werd geregistreerd, hebben de coronavaccins ons veel gebracht, zegt Tostmann.

"Zonder dat hadden we gemiddeld zo'n twintig keer meer ernstig zieke mensen, ziekenhuisopnames en sterfte gehad. Dan hadden we nog veel eerder en krachtiger moeten ingrijpen."

'Vaccineren is de uitweg'

De zeer besmettelijke omikronvariant leidt nu tot een recordaantal besmettingen, zegt Tostmann. Toch ziet de epidemioloog in de vaccinatiecampagne de uitweg uit deze omikronpiek. Tostmann wijst er ook op dat er in de loop van de tijd een hoop nieuwe medische middelen beschikbaar zijn gekomen.

"Met name door de boosterprikken is de kans om ernstig ziek te worden een stuk kleiner. Ook houdt het besmetting tegen. Ook de coronapillen die nu op de markt zijn, helpen mensen die ondanks alles toch nog ziek worden om minder snel in het ziekenhuis te komen."

r1jn 1 jaar na eerste vaccin

Ster advertentie
Ster advertentie