Binnenland
NOSNTR

Steeds meer kinderen worden opgevangen door deeltijdpleegouders

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer kinderen worden opgevangen door deeltijdpleegouders

Steeds meer kinderen die in een pleeggezin wonen, zijn daar in deeltijd. Meestal wonen ze door de week thuis en verblijven ze in weekenden en vakanties in het pleeggezin. Het komt ook voor dat kinderen die bij pleegouders wonen een deel van de tijd bij een ander pleeggezin doorbrengen. Eén van die deeltijdpleegouders is Sanne Smit. In Nieuws en Co vertelt ze over haar ervaringen.

Aanvulling

Het afgelopen jaar was 24 procent van de nieuwe instroom deeltijdouder. Pleegzorg Nederland, dat de cijfers publiceerde, is blij met deze ontwikkeling. Deeltijdpleegzorg kan ouders ondersteunen en wordt bijvoorbeeld ingezet als aanvulling op hulp thuis. Daardoor kan worden voorkomen dat een kind uit huis wordt geplaatst.

Dat vindt Smit ook positief. Zij is deeltijdpleegouder van een meisje van 12. "Wat het inhoudt is dat je het kind bijvoorbeeld in het weekend opvangt. Ik doe dat bijvoorbeeld één weekend per maand, en dan doen we eigenlijk alles wat ouders normaal gesproken ook doen."

Niet ingericht op kinderen

Voor Smit was het deeltijdouderschap een goede tussenoplossing, vertelt ze in de uitzending. "Ik heb gewoon een baan en geen kinderen en mijn leven is ook niet ingericht op kinderen. Maar ik had wel tijd over, en wilde graag iets betekenen voor kinderen en ouders. Dus als je kunt ondersteunen door af en toe het kind op te vangen, waardoor het beter met het kind gaat, doe ik dat graag."

"We doen heel veel dagelijkse dingen als ze er is", vertelt Smit. "Samen ontbijten, een spelletje doen, koken, eigenlijk alle dingen die je ook met een ander kind ook doet."

Historisch laag

Het aantal nieuwe pleegouders was vorig jaar "historisch laag", zegt Pleegzorg Nederland. De organisatie wijt dat aan de maatschappelijke onrust. Begin 2022 liep de coronacrisis op zijn eind, maar begon de oorlog in Oekraïne. Daarop volgde de energiecrisis en de forse inflatie.

Pleegzorg heeft de ervaring dat dit soort situaties invloed heeft op de aanmelding van nieuwe pleegouders, omdat die zich meestal aanmelden als hun persoonlijke situatie stabiel is. In het najaar start een nieuwe campagne om in samenwerking met de gemeenten nieuwe pleegouders te werven

Hoe is het om deeltijdpleegouder te zijn?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie