Binnenland
AVROTROS

Betalen we straks de hoofdprijs voor een dagje uit met een negatief testbewijs?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Betalen we straks de hoofdprijs voor een dagje uit met een negatief testbewijs?

Een gezellig dagje uit naar de dierentuin of een attractiepark. Of dat vanaf 19 mei weer mogelijk is, horen we hoogstwaarschijnlijk in de persconferentie van vanavond. "Het is een kwestie van tijd. De dagattracties staan in de startblokken. Dus zodra het kan, zijn zij klaar om open te gaan", zegt Goof Lukken, docent attractieparken en vrijetijdsbesteding aan de Breda University in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

Hoe gaan die dagjes uit er dan uit zien? Volgens Lukken moeten we denken aan de situatie van de zomer van afgelopen jaar. "Je zal moeten reserveren, want er is beperkte capaciteit. Ook zullen er tijdsblokken gelden, zodat mensen niet allemaal tegelijk aankomen. En in de parken blijft ook de anderhalvemetermaatregel gelden."

Minder kortingsacties

Ondanks de enorme verliezen die zijn geleden verwacht Lukken geen enorme prijsstijgingen. "Als je kijkt naar attractieparken en dierentuinen heeft bijna geen enkel park zijn prijzen substantieel verhoogd. De prijsstijgingen die er zijn, is op basis van inflatie."

Veel consumenten boeken hun kaartjes in coronatijd rechtstreeks bij de aanbieder. Omdat er dan geen externe partij bij betrokken is, krijgen de parken en dierentuinen zelf meer geld per bezoeker.

"Wel kunnen we de komende tijd minder kortingsacties verwachten", zegt Lukken. Ook zal er minder worden geïnvesteerd in een pretpark of dierentuin. "Voor de grote investeringen die de aanbieders normaal om de twee jaar doen, is nu gewoonweg geen geld. Die zullen daarom hoogstwaarschijnlijk even worden uitgesteld."

Negatief testbewijs

Of we er op moeten rekenen dat bezoekers alleen toegang krijgen met een negatief testbewijs, verwacht Lukken niet. "De verwachting is dat een negatief testbewijs voor doorstroomlocaties niet nodig is, mits het buiten is. Indoor zijn de risico's groter."

De parken en dierentuinen staan daar zelf ook niet om te springen. Uit de fieldlab testen is gebleken dat het mensen ervan weerhoudt om erop uit te gaan. "Het maakt het complex om een dagje uit te gaan. Je moet een testafspraak inplannen en zelf de kosten van 7,50 euro betalen. Er spontaan een dagje op uit, wordt dan ineens een hele opgave."

Hoe eerdere we naar de normale situatie gaan, hoe beter volgens Lukken. "De markt is groter dan ooit. We gaan vooral vakantie houden in Nederland en daar kunnen dagattracties van profiteren."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie