Binnenland

Noodverordening in Noordwijk: 'Het ging van kwaad tot erger'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noodverordening in Noordwijk: 'Het ging van kwaad tot erger'

"De ultieme remedie", noemt burgemeester Jan Rijpstra de noodverordening die hij heeft ingesteld in de Noordwijkse wijk Boerenburg. Een groep raddraaiers zorgt voor een hoop problemen in de wijk. Met die noodverordening wil de burgemeester voorkomen dat "de volgende stap wordt gezet".

In 1 op 1 geeft Rijpstra uitleg. Volgens de burgemeester gaat het om een wisselende groep jongeren die voor overlast zorgt. "Er wordt geïntimideerd, hard gereden, brand gesticht, overlast veroorzaakt. Voor bewoners is dat erg vervelend. Sommige wijkbewoners kunnen er niet meer door slapen."

"De ene keer zijn er tien tot vijftien raddraaiers, de andere keer dertig. Het heeft ook een aanzuigende werking. De groepsbinding wordt hechter, de jongeren richten zich tegen de politie." Zo zijn namen van agenten met graffiti op een muur gespoten.

Volgens Rijpstra speelt het probleem al langere tijd, maar deze week escaleerde de situatie. Sinds dinsdag zijn er meerdere branden geweest. "De branden in de wijk gingen van kwaad tot erger", zegt de burgemeester. Inwoners dreigden om het heft in eigen hand te nemen als de politie de raddraaiers niet zou aanpakken, maar volgens de burgemeester is dat niet de hoofdreden dat hij de noodverordening heeft ingesteld. "De hoofdreden was de opeenstapeling van branden. Hoe kunnen we voorkomen dat de volgende stap wordt gezet?"

Door de politie meer bevoegdheden te geven, hoopt Rijpstra dat de rust terugkeert in Boerenburg. Maar politie-inzet is niet de enige oplossing. Hij hoopt op meer sociale controle in de wijk. "We willen de leefbaarheid terugbrengen. We hebben ook een taskforce geformeerd. Die gaat aan de slag om de jongeren te bereiken."

Na het weekend wil Rijpstra zelf ook op bezoek gaan in de wijk.

Ster advertentie
Ster advertentie