Binnenland

Persconferentie 13 april: wat kunnen we verwachten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Persconferentie 13 april: wat kunnen we verwachten?

[NOS] Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid geven om 19.00 uur weer een persconferentie over de coronamaatregelen. De persconferentie is hier te beluisteren.

Voorafgaand daaraan wordt bekend of het kabinet de vaccinatiestrategie gaat aanpassen. Mogelijk besluit De Jonge om prikken met AstraZeneca onder de 60 jaar toch toe te staan voor wie dat vaccin zelf wil.

Afgelopen week werd gesproken over het schrappen van de avondklok en het openen van terrassen en winkels over anderhalve week, maar het kabinet vindt dat toch nog te vroeg omdat de piek in het aantal besmettingen nog niet is geweest.

Als de besmettingscijfers het toelaten, zijn het openen van terrassen en het schrappen van de avondklok wel voorzien voor de week erna. Mogelijk wordt er dan ook gekeken naar versoepelingen voor winkels en in het onderwijs.

Verwachtingen temperen

Minister De Jonge van Volksgezondheid probeerde de afgelopen dagen de verwachtingen al een beetje te temperen. Nadat de De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen had gezegd verbijsterd te zijn door de versoepelingen die eraan leken te komen, zei De Jonge dat "we in het zicht van de haven geen domme dingen gaan doen".

Het kabinet wil in een aantal stappen de meeste maatregelen versoepelen in de richting van een zomer zonder strenge coronamaatregelen. De basisregels, zoals de anderhalve meter afstand, veelvuldig handen wassen en thuisblijven bij klachten, blijven van kracht. Andere versoepelingen in het stappenplan zijn het openen van hogescholen en universiteiten, de naschoolse opvang en het verder openen van het voortgezet en het middelbaar onderwijs.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie