Binnenland
AVROTROS

Hoogleraar waarschuwt voor sociaal isolement tijdens thuiszitten: 'Hou contact met elkaar'

foto: Pexels, via Pixabayfoto: Pexels, via Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar waarschuwt voor sociaal isolement tijdens thuiszitten: 'Hou contact met elkaar'

Voor veel mensen betekent het coronavirus een plotseling 'sociaal isolement'. Volgens hoogleraar psychologie Paul van Lange is het belangrijk dat we in deze periode wel contact blijven houden met elkaar.

"Van drie weken alleen zijn ga je niet dood, maar je kan er wel ziek van worden", vertelt Van Lange. "Chronische eenzaamheid is net zo schadelijk als 15 sigaretten per dag. Het kan leiden tot depressie en hart- en vaatziekten."

'Vitamine S'

Ga ook veel naar buiten, adviseert Van Lange. "Zonlicht werkt positief. Breng daarnaast structuur aan in je leven en zorg dat je contact houdt met anderen." Hij noemt dat 'vitamine S', met de S van sociale relaties.

Het verrast hoogleraar psychologie Paul van Lange dat de meeste mensen zich zo snel aanpassen aan de nieuwe situatie. "Ik had echt niet verwacht dat mensen zich zo goed aan de regels zouden houden." Hij zag zoiets niet eerder gebeuren.

'Hou contact met ouderen'

"We zijn sinds een paar weken veel meer met elkaar verbonden", ziet Van Lange. Hij hoopt dat dit nieuwe gedrag niet binnen het gezin blijft, maar dat we ons ook anders gaan gedragen richting onze buren. "En dan in het bijzonder de oudere mensen die zonder andere gezinsleden thuiszitten."

Van Lange hoopt voornamelijk dat we allemaal ons best doen om contact te houden met de oudere mensen die we kennen. "Dat ouderen zo ook kleine geluksmomentjes blijven ervaren in de komende maanden."

Angst en kwetsbaarheid

Daarnaast kan het kleinste sociale contact ook steun bieden. "Dat je je angst en je kwetsbaarheid kunt delen met anderen is heel belangrijk. We zijn nu echt aangewezen op elkaar."

Ster advertentie
Ster advertentie