Binnenland
NOS

Docenten vinden dat er te weinig aandacht is voor seks en relaties in bovenbouw

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Docenten vinden dat er te weinig aandacht is voor seks en relaties in bovenbouw

Docenten in het voortgezet onderwijs vinden dat er te weinig aandacht is voor seks en relaties in met name de bovenbouw. Dat blijkt uit een peiling van Rutgers en Soa Aids Nederland in het kader van de Week van de Liefde. Die begint vandaag, op Valentijnsdag. Leerkrachten vinden dat onderwerpen als wensen, grenzen aangeven, toestemming en seksueel plezier onvoldoende aan bod komen tijdens de schoolvakken. Luc Lauwers is programmamanager seksuele vorming bij kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers en vertelt over de peiling in het NOS Radio 1 Journaal.

Vast onderdeel

Volgens Lauwers verschilt het erg per school hoeveel aandacht hiervoor is. "Er zijn ook scholen die heel veel aandacht besteden aan seksuele vorming. Als ze dit doen is het vaak bij biologie, en dan gaat het vooral om preventie, van zwangerschap en soa's bijvoorbeeld."

Docenten kunnen hier zelf meer aandacht aan besteden als ze dat willen, maar: "Vaak hebben docenten niet voldoende tijd om daar tijd aan te besteden. Met name in de bovenbouw, als jongeren seksueel actief gaan worden. Wat nu ook weer uit de peiling blijkt dat docenten hier aandacht aan besteden rondom de actualiteit, zoals nu. Maar het is ook belangrijk als dit structureel in het curriculum wordt opgenomen."

Vooruit geschoven

Lauwers benadrukt het belang van het onderwerp in de bovenbouw. "Het is nu zo dat het seksuele vorming en seksuele diversiteit alleen een verplicht onderdeel in de onderbouw, maar in de bovenbouw worden jongeren seksueel actief, dus dan is het eigenlijk extra belangrijk."

Volgens Lauwers is het tijd om dit onderwerp weer op de agenda te zetten. "Het vorige kabinet heeft die keuzes een beetje voor zich uitgeschoven, maar nu zit er een nieuw kabinet. Ook met de actualiteit in het achterhoofd is het extra belangrijk om dit terug te laten komen in het curriculum."

Docenten willen meer ruimte voor seksuele voorlichting en relaties in curriculum

Ster advertentie
Ster advertentie