Ouderen vatbaarder voor lymeziekte
- Nieuws
- Ouderen vatbaarder voor lymeziekte
Oudere mensen zijn vatbaarder om de ziekte van Lyme te krijgen. Dit komt doordat de afweer tegen de bacterie die de ziekte veroorzaakt, met de leeftijd afneemt. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Harvard.
Naast leeftijd kan de vermindering van de afweer tegen de bacterie ook genetisch bepaald zijn. Ook eerdere besmettingen kunnen een rol spelen bij de afname van het afweersysteem. Het risico op besmetting verschilt ook sterk per seizoen waarbij het risico op een tekenbeet in de wintermaanden duidelijk lager is maar niet helemaal afwezig, zeker in warme winters.
Eén miljoen beten
Jaarlijks lopen één miljoen Nederlanders een tekenbeet op. Het gemiddelde aantal teken is in Nederland tussen 2006 en 2016 toegenomen, met een piek in 2015. Ongeveer een op de vijf teken draagt de Borrelia-bacterie, die bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Het percentage teken dat is besmet, wisselt per locatie. Op de ene plaats heeft 7,5 procent van de teken de bacterie bij zich, terwijl op de andere locatie 25 procent is besmet.
Volgens de onderzoekers bieden de resultaten van het onderzoek mogelijkheden tot een betere opsporing en bestrijding van een infectie met de bacterie.
Op NPO Radio 1 was al vaker aandacht voor de ziekte van Lyme, onder meer in het programma Reporter Radio: