Binnenland

Met deze tips van Henk Lubberding val je ondanks de hitte toch in slaap

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Met deze tips van Henk Lubberding val je ondanks de hitte toch in slaap

Het record van de zomer van 1976 is nog niet verbroken, maar het hete en droge weer vormen deze zomer het gesprek van de dag. Oud-wielrenner Henk Lubberding geeft in NOS Met het Oog op Morgen slaaptips.

Het belangrijkste volgens Lubberding? Jouw eigen lichaamstemperatuur. “Het is verstandig om afgekoeld naar bed te gaan.” Een koude douche voor het slapen gaan is daarom zeker aan te raden volgens de wielrenner. “Maar een lauwe douche kan ook goed.”

Dan naar de kamertemperatuur. Die mag volgens Lubberding absoluut niet te hoog zijn, maar ook niet te laag. Tijdens tournachten saboteerde hij daarom regelmatig op zijn hotelkamer de centraal aangestuurde airco. “Dan haal je gewoon een buis los of schroef je het rooster los en stop je een handdoek in het gat om de kou tegen te houden.” Voor het uitchecken is het wel van belang om het rooster of de buis weer vast te maken. “Na een tijdje word je daar heel goed in.”

Is de kamer te warm en is er ook geen airco? Zoek dan de koele buitenlucht op. Althans, dat was de tactiek van Lubberding toen hij tijdens een touretappe met drie anderen in een huisje moest slapen. “Ik sliep helemaal boven en warmer dan bij het plafond kon niet”, herinnert hij zich. “Ik zei dus tegen de anderen: Henkie gaat op het balkon liggen’. Uiteindelijk werd ik om 06.00 uur in de ochtend wakker van de kille lucht, terwijl de rest nauwelijks had geslapen vanwege de warmte.”

“De tour winnen, doe je vanuit het bed”, zei tourwinnaar Joop Zoetemelk al eens. Lubberding is het daar roerend mee eens.

Ster advertentie
Ster advertentie