Binnenland
NOSNTR

Hoe kan de politie het beste omgaan met geweld zoals dat bij de boerenprotesten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kan de politie het beste omgaan met geweld zoals dat bij de boerenprotesten?

Opnieuw waren er rellen bij boerenprotesten zondagavond. Voormalig directeur van het Internationaal Centrum voor Contraterrorisme Peter Knoope vertelt in Nieuws en co wat de overheid tegen dit soort geweld kan doen.

Terrorisme

Volgens Knoope is het een nieuwe stap, dat politici tegenwoordig vaker thuis worden opgezocht. "En het is een stap die heel ver gaat. Het is intimidatie met een politiek doeleinde. Als we kijken naar de definitie die de Nederlandse overheid hanteert voor terrorisme, dan kunnen we dit geweld van de boerenprotesten wel zo noemen."

Knoope denkt niet dat de democratie daarmee in gevaar is. "Het gaat natuurlijk altijd over een kleine groep relschoppers, die absoluut hun boekje te buiten gaan. Maar op het moment dat Kamerleden zich daadwerkelijk geïntimideerd voelen, dan moet je ergens wel een streep trekken. Niet de democratie als politiek bestel, maar er is wel sprake van de ontwrichting van de democratische besluitvorming."

Tractor als wapen

Het is moeilijk te zeggen of de politie beter voorbereid had moeten zijn op dit soort acties volgens Knoope. "Maar boeren beschikken over een instrumentarium waar normale mensen niet over beschikken. Maar ook als politie heb je niet veel middelen die opwegen tegen de tractoren en landbouwmachinerie."

Het gebeurt vaker dat dit soort middelen worden ingezet bij demonstratie. "Niet zo lang geleden werd er in Canada nog gedemonstreerd met vrachtwagens. Het gebeurt op verschillende plekken in de wereld waar zwaar materieel wordt ingezet. Ook bij terreuraanslagen in Frankrijk bijvoorbeeld, waar vrachtauto's werden gebruikt. Het inzetten van groot materieel als wapen om je politieke doelstellingen te bereiken, is niet nieuw."

Volgens Knoope is het belangrijk om relschoppers hard aan te pakken. "Maar aan de andere kant moet je ook de-escaleren, de dialoog aangaan. Soft power is de manier waarop de democratie werkt, op die manier zou je het gesprek moeten aangaan."

Hoe kun je omgaan met rellen rondom de boerenprotesten?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie