Binnenland
NOS

Rutte over boerenacties: een kleine groep verpest het voor allemaal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte over boerenacties: een kleine groep verpest het voor allemaal

De aanhoudende protesten van boeren die gisteravond op verschillende plekken uit de hand liepen. Premier Rutte keek met afschuw naar de beelden van gisteravond heeft gekeken, waar rellende boeren voor de woning van stikstofminister Van der Wal door een politieblokkade braken.

Rutte keek met afschuw naar beelden rellende boeren

“Het waren vreselijke beelden”, vertelt Rutte in het NOS Radio 1 Journaal. “Het is niet acceptabel, het is een kleine groep boeren. De grootste groep probeert gewoon beschaafd te demonstreren, maar deze kleine groep gaat alle grenzen te buiten.”

Afschuw

“Ik denk dat ik net als iedereen naar de beelden keek, met afschuw en ook in contact staand met hoofdrolspelers, waar dit natuurlijk een enorme indruk op maakt.” Rutte riep boeren gisteren nadrukkelijk op om niet zo te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. “Het is niet aangekomen bij deze paar boeren die het deden.”

“Mijn overtuiging is dat de overgrote groep boeren wel degelijk probeert om beschaafd te demonstreren en het gesprek ook aangaan over: hoe gaan we nou verder? Een sterke boerenstand in Nederland en tegelijkertijd ook stikstof naar beneden, maar ook grote zorgen daarbij heeft. Demonstraties horen daarbij, maar wel op een beschaafde manier.”

Onacceptabel

“Je gaat geen snelwegen blokkeren, niet voor het huis van de minister vuurwerk staan afsteken, kinderen bezorgd maken en gezinnen in gevaar brengen. Dat doe je niet”, zegt hij.

Demonstraties

Wat moet er dan gebeuren tegen dit soort rel-acties? “Dit doen we als Nederland gezamenlijk. Het is een gezamenlijke opdracht. Wij zijn een beschaafd land, daar horen demonstraties bij, maar dat doen we ook beschaafd. Als een enkeling iets doet wat niet kan, zal de politie, de burgemeester en het OM optreden. Hier is ook een beperkte groep boeren bezig om het voor iedereen te verpesten. Dat is gewoon heel slecht.”

Debat

Verschillende partijen willen een debat over de rellende boeren. De Partij voor de Dieren vindt ook dat Rutte terug moet komen uit Madrid. Daar is hij nu vanwege een NAVO-top. “Ik kan hier niet weg. Dit is een NAVO-top. Hier zijn alle leiders van alle NAVO-landen. Dit is ook belangrijk, dit gaat in belangrijke mate over de verschrikkelijke Russische agressie tegen Oekraïne en hoe we als NAVO ons voorbereiden op de toekomst. Dat gaat over de veiligheid van Nederland. Het is voor mij én én. Ik zal in nauw contact staan met iedereen in Nederland, maar ik moet ook hier zijn.”

“We doen het met zeventien miljoen mensen, ik doe het niet in mijn eentje. Ik weet dat ik in een land woon waar ik nooit, in bijna twaalf jaar dat ik deze baan heb, tevergeefs een beroep heb gedaan op de collectieve wijsheid van Nederland als het erop aankomt. Dat komt er nu ook op aan, dat we het met z’n allen op een verstandige en beschaafde manier doen. En dat wanneer een kleine groep het verpest voor de rest we tegen de groep zeggen: zo werkt het niet. Weet dat politie, Openbaar Ministerie en burgemeesters zeer gemotiveerd zijn om dit tegen te houden.”

RJN Rute boeren

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie