Binnenland

Animal Rights filmt opnieuw zware dierenmishandeling in Belgisch slachthuis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Animal Rights filmt opnieuw zware dierenmishandeling in Belgisch slachthuis

[NOS] Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft opnieuw beelden van dierenleed naar buiten gebracht. Het gaat nu om een slachthuis voor runderen in het Vlaamse Izegem, dat ook aan Nederland verkoopt. De beelden zijn gemaakt met verborgen camera's.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Animal Rights filmt opnieuw zware dierenmishandeling in Belgisch slachthuis

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft bovenstaande video gepubliceerd waarop te zien is hoe runderen mishandeld worden in een slachthuis in Izegem. In april kwam Animal Rights al met beelden waarop wreedheden te zien waren bij een varkensslachterij in Tielt.

De beelden uit Izegem, die met een verborgen camera zijn gemaakt, tonen hoe werknemers van het slachthuis runderen systematisch bewerken met elektrische schokken. Die methode mag volgens de voorschriften alleen in uitzonderlijke gevallen worden gebruikt. Om de dieren in de ruimte te krijgen waar ze worden gedood, worden ze op gevoelige plekken mishandeld met stokken, onder andere door ze in de anus te prikken.

Ook worden runderen onverdoofd opgetakeld aan slachthaken, en vervolgens gekeeld. Animal Rights eist dat het slachthuis gesloten wordt en dient bij de inspectiedienst een klacht in.

De directie van het slachthuis heeft aan de Belgische media laten weten dat zij de beelden nog niet heeft gezien, maar dat alles in het bedrijf volgens de regels gebeurt.

Rotte appel

Minister Weyts van Dierenwelzijn heeft de inspectie opgedragen om de situatie in het slachthuis in Izegem te onderzoeken. Hij reageert in de Belgische pers geschokt op de nieuwe beelden. "We hebben de regels verscherpt, nu moeten ze juist nog nageleefd worden. Er zitten altijd een aantal rotte appels in de mand", zegt hij, verwijzend naar de aanscherping van regels voor de behandeling van slachtdieren na de ophef rond Tielt.

Volgens Animal Rights is het vlees uit het slachthuis vooral bestemd voor Belgische supermarkten. Een klein deel gaat naar de groothandel Makro in Nederland, en wordt dus in de Nederlandse horeca gebruikt.

Ster advertentie
Ster advertentie