Binnenland

Patrick Kluivert klaagt inbrekers Van Gogh Museum aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Patrick Kluivert klaagt inbrekers Van Gogh Museum aan

Oud-voetballer Patrick Kluivert onderneemt juridische stappen tegen een van de inbrekers bij het Van Gogh Museum in 2002. Octave Durham, alias Okkie, zegt vanavond in een documentaire van Brandpunt dat hij na de schilderijenroof ondergedoken heeft gezeten bij Kluivert in Barcelona.

Kluivert zegt in De Telegraaf dat de bewering onzin is. Zijn advocaat, Gerard Spong, voegt daaraan tegen de NOS toe dat Kluivert de man misschien weleens in het voorbijgaan heeft ontmoet, maar hem nooit onderdak heeft verleend.

Smaad of laster

Spong wil nog niet op de zaken vooruitlopen, maar denkt aan een aanklacht wegens smaad of laster. Hij zal geen pogingen doen om de uitzending van de documentaire te voorkomen. Hij vindt dat niet zinvol omdat rechters in Nederland niet snel een televisie-uitzending verbieden.

De documentairemaker zegt in De Telegraaf dat een familielid van Patrick Kluivert heeft bevestigd dat Durham bij de oud-voetballer heeft overnacht. Van die bevestiging zou ook een geluidsopname zijn.

De twee schilderijen, Het Zeezicht Bij Scheveningen en Het Uitgaan Van De Hervormde Kerk Te Nuenen, werden in 2002 uit het Van Gogh Museum gestolen en zijn sinds vanochtend terug in het museum. Ze werden eind vorig jaar in Italië teruggevonden, Durham had ze aan de maffia verhandeld.

Geen excuses

De schilderijen zijn vanaf vandaag weer voor publiek te bekijken. Ze zijn nog niet hersteld of gerestaureerd. "De werken zijn nu op zaal gepresenteerd zoals ze aangetroffen zijn", zei Van Gogh Museum-directeur Axel Rüger vannacht in het NPO Radio 1-programma Met het Oog op Morgen. "Ze hebben geen lijsten meer, die zijn door de daders met best brute fors van de werken afgerukt. We laten de werken bewust zo zien omdat we ze zo snel mogelijk na terugkomst wilden tonen. Na twee maanden gaan ze naar het restauratie-atelier en zullen ze behandeld worden."

Octave Durham sprak afgelopen zaterdag in een exclusief interview met De Telegraaf over de roof. Rüger zegt erg kwaad over te zijn over het interview: "Er wordt op geen enkele manier spijt betuigt of excuses aangeboden. En de reden dat wij ontstemd zijn is dat Durham veertien jaar lang beweerde dat hij het nooit is geweest. Letterlijk op de dag dat bekend werd dat de schilderijen waren teruggevonden kwam hij naar voren, en laat hij via een documentairemaker weten dat hij het toch heeft gedaan. En dan kun je je niet aan de indruk onttrekken dat er nu heel handig gebruikt wordt gemaakt van een publiciteitsgolf die er natuurlijk ontstaat."

Van Gogh door de wc

De onvervangbare schilderijen hebben in het bezit van Durham behoorlijk geleden. Het Uitgaan Van De Hervormde Kerk Te Nuenen was het enige schilderij in het museum met het originele spieraam. Die is verloren gegaan. Daarnaast heeft Durham een afgebladderd stuk verf dat aan de lijst bleef hangen door de wc gespoeld. En misschien wel het meest bizarre detail: toen de dief in de pers hoorde dat er misschien zand in het verf zat, heeft hij het schilderij gelikt om te proeven of het daadwerkelijk zo was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vincent Verweij maakte over Durham de documentaire De man die twee Van Goghs stal, die vanavond om 20.25 uur op NPO2 in Brandpunt wordt uitgezonden. "Wat wij ons realiseren, dat hij iets gestolen heeft wat uniek is en tot ons nationale erfgoed behoort, heeft hij zich nooit gerealiseerd", zei Verweij vandaag in De Nieuws BV. "Hij trok de schilderijen van de muur zoals hij ook lcd-schermen en computers stal. Hij heeft er nooit bij stilgestaan maar het is natuurlijk verschrikkelijk wat hij gedaan heeft."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Likken aan een echte Van Gogh, dief doet boekje open

Van Gogh's na 15 jaar terug

Ster advertentie
Ster advertentie