Binnenland
NOS

Dikke vrienden Macron en Trump hartelijk oneens over Iran

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Dikke vrienden Macron en Trump hartelijk oneens over Iran

President Trump heeft in zijn gesprekken met zijn Franse collega Macron in het Witte Huis nog eens onderstreept dat hij zo snel mogelijk van de westerse deal met Iran af wil. Net als eerder noemde hij het akkoord over beperking van het nucleaire programma van Teheran "een vreselijke deal, waanzinnig, idioot".

Macron bracht daar voorzichtig tegenin dat je de deal uit 2015 in een groter geheel moet zien. "Het streven blijft om meer veiligheid en vrede in de hele regio tot stand te brengen."

In het gezamenlijke praatje tegen de pers sprong Iran eruit als het grootste twistpunt tussen de twee. Verder kwamen ze woorden tekort om hun bijzondere verstandhouding en onderlinge vriendschap te benadrukken.

Een vlokje roos

De goede relatie werd ook in gebaren tot uitdrukking gebracht: zoenen op de wang, stevige en warme handdrukken en Trump ging zelfs zover een vlokje roos van het colbert van Macron te vegen. "We moeten hem perfect maken. Hij ís perfect", zei Trump erbij.

De Amerikaanse president moet uiterlijk 12 mei duidelijk maken of de VS zijn medewerking aan de onder Barack Obama bereikte deal met Iran verlengt. Macron wil net als bondskanselier Merkel de afspraken in stand houden. Om Trump over de streep te trekken, hopen ze met Iran tot overeenstemming te komen over onder meer extra wapeninspecties in Iran.

Andere gespreksthema's op de tweede dag van Macrons bezoek aan de VS waren onder meer de situatie in Syrië en de dreigende verhoging van Amerikaanse importtarieven voor producten uit Europa.

Ster advertentie
Ster advertentie