Binnenland

Verwarring bij uitreiking Oscar voor beste film

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verwarring bij uitreiking Oscar voor beste film

[NOS - RAD1] "Dit is geen grap." Met die woorden wordt gecorrigeerd dat de Oscar voor de beste film toch naar Moonlight gaat. Een paar momenten daarvoor kondigde Warren Beaty nog aan dat La La Land de Oscar kreeg. Verwarring alom dus bij het uitreiken van de belangrijkste Oscar.

"Het was krankzinnig. Dit is echt nog nooit gebeurd in de 89 jaar dat de Oscars zijn uitgereikt", zegt filmjournalist Robbert Blokland. "De hele cast en crew van La La Land stond al op het podium. De regisseur was al bezig aan zijn dankwoord. En toen bleek er ineens een fout te zijn gemaakt. Ze zijn daarop boos de zaal uit gestormd. Op Twitter zijn ze ook zeer ontstemd."

'Dit is geen grap. Moonlight heeft de Oscar voor de beste film gewonnen.'

Trump

Maar er gebeurde meer in Hollywood, want in aanloop naar de avond werd al geprotesteerd tegen president Trump. De uitreiking begon ook al direct politiek. "Cabaretier Jimmy Kimmel begon zijn openingsverhaal. Daarin verwees hij meteen meerdere keren naar Trump. Hij begon serieus en begon politiek correct. Hij wees erop dat er miljoenen mensen keken naar de uitzending", zegt buitenlandredacteur Jet Mok.

Maar het duurde niet lang tot hij ook uithaalde naar Trump. Hij verwees naar de uitreiking van de Oscars vorig jaar, toen alleen witte mensen genomineerd waren. "Ik wil president Trump bedanken. Weet je nog dat er vorig jaar op leek dat de Oscars racistisch waren", zei Kimmel.

Ster advertentie
Ster advertentie