Binnenland

'Op klimaatgebied staat in 2018 'bewustzijn' centraal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Op klimaatgebied staat in 2018 'bewustzijn' centraal'

[BNNVARA - AVROTROS - KRO-NCRV] In Het geluid van 2018 wordt niet alleen teruggeblikt, er wordt ook vooruit gekeken naar de toekomst. NOS weerman en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke laat zijn licht schijnen over het klimaat van het afgelopen jaar en de toekomst.

Volgens Kuipers Munneke is 2018 het jaar van de omslag in het denken over het klimaat. "Je ziet dat, nu er concrete maatregelen op tafel liggen sinds het klimaatakkoord, mensen gaan praten over hoe we het klimaatprobleem op moeten gaan lossen en wie dat gaat betalen."

Dat had van hem al wel eerder gemogen: "Die discussie hadden we eigenlijk al 20 jaar moeten voeren. Als klimaatwetenschapper merkte ik dat ik vooral heel erg bezig was om feiten uit te leggen die al 30 jaar bekend zijn. Dat gaat nu veranderen. Als je 2018 mag typeren in termen van klimaat, staat het woord bewustzijn denk ik centraal."

Kuipers Munneke merkt dat het onderwerp leeft bij mensen. "Of je nou tekeer gaat op twitter, of in een beschaafde discussie. Iedereen heeft het er over, je kunt er nu niet meer omheen. Het gaat gebeuren, maar hoe dan?"

Vegetariër

Kuipers Munneke heeft zelf ook verschillende keuzes gemaakt om zijn steentje bij te dragen aan het klimaat. Zo is hij vegetariër geworden. "Niet 100%, zo'n 3, 4 a 5 keer per jaar eet ik nog een groot stuk rundvlees omdat ik dat heel lekker vindt. Maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen zoals je voedingspatroon aanpassen, minder met de auto of het vliegtuig gaan en je eigen huis verbeteren. Op al die verschillende vlakken kun je kleine stapjes nemen."

Daarom zitten er sinds dit jaar ook zonnepanelen op het dak van zijn woning. "Ik dacht eerst dat het alleen een verstandige keuze zou zijn, maar het blijkt ook nog eens ontzettend leuk. Je krijgt er een app bij voor op je telefoon en dan zie je per dag precies hoeveel stroom je opwekt!"

Bedrijfsleven mag ook steentje bijdragen

Kuipers Munneke spreekt de hoop uit dat komend jaar iedereen met het klimaatakkoord bezig gaat. "Niet alleen de burger, maar echt iedereen. Ik deel persoonlijk het gevoel dat het bedrijfsleven ook wel wat meer zijn steentje mag bijdragen. Hopelijk gaat dat gebeuren nu er concretere maatregelen liggen."

Luister hier het hele gesprek met Peter Kuipers Munneke terug:

Ster advertentie
Ster advertentie