Binnenland
KRO-NCRV

‘Stikstofcrisis zet voortbestaan kabinet op het spel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Stikstofcrisis zet voortbestaan kabinet op het spel'

Politicus Johan Remkes is de juiste man op de juiste plek als bemiddelaar in de boerenprotesten. Dat zegt politiek commentator Kees Boonman in Spraakmakers. "De stikstofcrisis heeft alles te maken met politiek en in de kern met het voortbestaan van het Kabinet."

Er lijkt nog weinig zicht op een uitweg in de stikstofcrisis. Inmiddels zijn al diverse distributiecentra geblokkeerd door de boeren, ook al werd dit weekend bekend dat het kabinet een uitweg uit deze impasse zoekt door Johan Remkes aan te stellen om te bemiddelen. Maar vooralsnog lijkt er weinig toenadering te zijn tussen de boeren en de politiek.

Remkes is "het meest geschikt" omdat hij "het hele veld overziet", zegt Boonman. Hij schreef niet alleen een rapport over stikstof, maar ook over Schiphol en de kloof tussen politiek en de buitenwereld. "En het belangrijkste: vier partijen die op elkaar uitgekeken waren, en de Premier niet lustten, heeft hij bij elkaar weten te brengen."

Gezichtsverlies

Dat alles is relevant, benadrukt de politiek commentator. "Dit onderwerp heeft alles met politiek te maken en heeft in de kern ook te maken met het voortbestaan van het kabinet." De doelstellingen bij het reduceren van de stikstofuitstoot zouden vaststaan, en als dat tóch weer op losse schroeven staat, betekent dat ‘gezichtsverlies’.

Dirk Bruins, algemeen voorzitter van LTO Noord, verwacht dat Remkes wél ruimte krijgt. "Ik kan mij bijna niet voorstellen dat hij zich op pad laten sturen en de kaders vooraf vaststaan." Onderhandelen terwijl er eigenlijk geen opties zijn, ziet hij niet zitten. "Voor dat karretje laten we ons niet spannen."

Verstorend

Bovendien, zegt hij, het Kabinet had moeten luisteren naar de onderhandelaar die veel boeren hadden voorgesteld: Elbert Dijkgraaf, oud Tweede Kamerlid voor SGP. "Hij kent de politiek goed, ligt goed bij de boeren. Het zou iemand kunnen zijn die het prima zou kunnen."

Een bemiddelaar inzetten werkt "verstorend", vreest Tweede Kamerlid voor GroenLinks Laura Bromet. De provincies zijn namelijk aan zet, zegt ze, en dit kost allemaal extra tijd. Drie jaar na de rechterlijke uitspraak moeten er "knopen doorgehakt worden". Boeren hebben namelijk recht op zekerheid.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie