Binnenland
NTRPowNed

Hoogste aantal vroegtijdig schoolverlaters op het mbo in tien jaar: 'Je moet studenten meer speelruimte geven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogste aantal vroegtijdig schoolverlaters op het mbo in tien jaar: 'Je moet studenten meer speelruimte geven'

Steeds meer studenten verlaten het mbo zonder diploma. Vorig jaar waren dat er ruim 30.000, het hoogste aantal in tien jaar. Wat kunnen mbo's doen om de studenten vast te houden, die zo hard nodig zijn voor de arbeidsmarkt? "Je moet die speelruimte krijgen", vertelt Dimitri van Dillen, mbo Leraar van het Jaar, in 5 Dagen.

Uitval

De toename van de vroegtijdig schoolverlaters op mbo's heeft volgens Van Dillen verschillende redenen. De coronatijd heeft een grote impact gehad op het welzijn van studenten, “maar het hoeft natuurlijk niet per se corona-gerelateerd te zijn. Het kan ook het thuisfront zijn. Er kunnen zoveel verschillende opties zijn waarom iemand dreigt uit te vallen, dus daar moet wel natuurlijk ondersteuning op zitten.” Ook kunnen studenten, door de vroege studiekeuze die ze moeten maken, een verkeerde keuze maken. "En je hebt ook wel ouders die zeggen; 'ga maar hbo doen, want dan krijg je een betere baan', terwijl dat natuurlijk al lang niet meer in de praktijk zo is."

Een apotheek op school

Op het ROC Twente, waar Van Dillen lesgeeft, is een loopbaancentrum opgericht en zijn er verschillende invoegtrajecten om van studie te veranderen. Zo worden studenten ondersteund wanneer ze dreigen uit te vallen. Ook op het Summa College in Eindhoven wordt er alles aangedaan om studenten te behouden.

"We proberen zoveel mogelijk aan te sluiten op de belevingswereld van de student op dat moment", vertelt docent apothekersassistent Linda Baeten. Dit jaar zetten zij een apotheek servicepunt op in de school, waar apothekersassistent-studenten werkervaring op kunnen doen in een veilige omgeving. En met succes: "als je de studenten in de apotheek zet, dan stralen ze van oor tot oor als ze een patiënt goed geholpen hebben."

Speelruimte

Volgens Baeten zit het grootste belang in het luisteren naar de student en het leveren van maatwerk. "Ook voor studenten die ergens nog niet aan toe zijn. Door met een student in gesprek te gaan en te luisteren waar zijn of haar behoeftes liggen, maken we een plan."

Speelruimte is daarom van groot belang, vindt Van Dillen. "Speelruimte voor de studenten om te kunnen onderzoeken wat ze willen worden later, en wie ze nou. eigenlijk zijn. Dat is de aller moeilijkste vraag. En daar geven we ze veel te weinig tijd voor. Want laten we eerlijk zijn, als een student dreigt uit te vallen, hebben we altijd wel weer een deurtje dat open kan om een student weer zo snel mogelijk op die sociale ladder te krijgen, om weer verder te gaan."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie