Binnenland
KRO-NCRV

'Laat mbo'ers doen wat ze leuk vinden en maak omscholen makkelijker'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laat mbo'ers doen wat ze leuk vinden en maak omscholen makkelijker'

Er moet anders gedacht worden over middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Daarvoor pleit Joany Krijt namens de MBO-Raad bij Spraakmakers. Mbo moet niet te veel gericht zijn op waar vraag naar is op de arbeidsmarkt, maar op wat leerlingen leuk vinden zodat ze niet uitvallen. Ook moet er aandacht komen voor een sterke basis zodat ze makkelijker omgeschoold kunnen worden.

De grote uitdaging voor het mbo is om opleidingen goed aan te laten sluiten op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Die zit momenteel vooral in de zorg en techniek. Gedacht werd dat het sluiten van bepaalde opleidingen waar weinig werk in te vinden is (zoals culturele opleidingen) zou zorgen voor meer instroom bij opleidingen waar wél vraag naar is. "Het werkt niet", constateert Krijt, voorzitter van MBO Utrecht. "De vacatures in de techniek zijn hetzelfde gebleven."

Krijt is dan ook geen voorstander voor een numerus fixus op bijvoorbeeld de economische opleiding, waarvoor juist veel aanmeldingen zijn. "Studenten moeten voor iets kunnen kiezen dat ze leuk vinden. Ze leren niet alleen dat beroep, maar veel meer vaardigheden zoals burgerschap, persoonsvorming en taal."

Stevige basis

Aandacht en waardering voor die bredere manier van opleiden, zorgt voor een stevige basis waarna altijd nog omgeschoold kan worden, stelt Krijt. "Dat vergt van instellingen dat ze flexibeler zijn. Stel dat je dan niet aan een baan kunt komen, dan moeten pakketten klaarliggen om ze om te scholen naar iets waar wel vraag naar is."

De evenementenbranche is daarvoor een goed voorbeeld volgens de voorzitter van MBO Utrecht. "Ga dat doen als je hart daar ligt, ook al is er nu geen droog brood in te verdienen. We hebben het over de kwetsbare mbo-studenten, terwijl de arbeidsmarkt kwetsbaar is." De vaardigheden die een student leert tijdens de opleiding, kunnen ook elders ingezet worden, zo is haar gedachte.

Zodra een student instroomt op het mbo, kan altijd nog omgeschoold worden. En ook na het afronden van een opleiding moet dat mogelijk worden door middel van extra modules of vakken "Als we nu stoppen met instroom, hebben we over een paar jaar een probleem."

Specifiek opleiden

Behalve deze brede manier van opleiden, moet het ook mogelijk blijven heel specifiek een beroep te kiezen, licht Krijt toe. "Dit is niet voor iedere student aantrekkelijk. Daarom moet wie timmerman wil worden, dat kunnen blijven doen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie