Binnenland
NTRPowNed

Over stigma op arbeidsmigratie: 'Mensen maken zich zorgen om hun veiligheid'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Over stigma op arbeidsmigratie: 'Mensen maken zich zorgen om hun veiligheid'

In het dorpje Aadorp bij Almelo zijn plannen voor een XL-businesspark en een arbeidsmigrantenhotel. Dat roept onrust op bij bewoners. Volgens Paul Haarhuis, chief commercial officer (CCO) van uitzendbureau Timing, heeft dat ook met stigmatisering van arbeidsmigratie te maken. "Alsof wij de doelstelling hebben om mensen naar Nederland te halen die het criminele pad op willen gaan", zegt hij in 5 Dagen.

5 Dagen... over de verdozing en arbeidsmigratie

Op dit moment ligt de vergunningsaanvraag voor een arbeidsmigrantenhotel met 600 plekken bij de gemeente. Arbeidsmigranten mogen hier maximaal 1,5 jaar blijven en krijgen allemaal een eigen kamer.

Splijtzwam

De mogelijke komst van het hotel zorgt voor kritiek bij omwonenden en ondernemers. "Ik snap dat die zorg aanwezig is", zegt Haarhuis. "Het is een splijtzwam. Enerzijds heb je het maatschappelijke vraagstuk, anderzijds het economische vraagstuk, anderzijds de leefomgeving. We hebben allemaal een belang en een doel."

Volgens Haarhuis heeft de kritiek ook te maken met het stigma dat op arbeidsmigratie rust. "Als we zeggen dat we op een locatie arbeidsmigranten willen huisvesten, dan gaan mensen zich zorgen maken om hun eigen veiligheid. Of ze hun kinderen er nog wel langs kunnen laten fietsen", vertelt hij. "Dat klinkt alsof wij de doelstelling hebben om mensen naar Nederland te halen die het criminele pad op willen gaan."

Minder testosteron

Door zorgvuldige selectie probeert het uitzendbureau aan de voorkant al mogelijke overlast te beperken. "Daardoor houden we de regie in eigen hand", zegt haarhuis. "We selecteren vooral op stelletjes. Dat maakt verschil, want dat zorgt voor een andere leef dynamiek binnen de gemeenschap. Iets minder testosteron zorgt toch voor een gemoedelijkere dynamiek."

Dialoog

De zorgen bij omwonenden zijn daarmee echter niet weggenomen. Zij hebben zich verenigd in een stichting met mensen uit veertien gemeenten die zich zorgen maken om arbeidsmigratie. "Ik snap de zorgen als er opeens een hele grote concentratie komt aan mensen binnen een bepaalde leefomgeving. Maar ik denk dat we juist daar de dialoog over moeten aangaan."

"Ga eens een keer met ons meekijken in Zeewolde", zegt Haarhuis. Op deze locatie is een soortgelijk hotel al gerealiseerd. "Ik denk dat het heel belangrijk is om gezamenlijk eens te kijken naar welke bijdrage deze mensen leveren aan de maatschappij. Van wie komt dat pakketje? Wie pakt dat pakketje in? Wie bezorgt dat pakketje? We veroorzaken zelf ook de vraag."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie