Binnenland

Piet blijft bij meeste intochten helemaal zwart

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Piet blijft bij meeste intochten helemaal zwart

Comités die de lokale intocht van Sinterklaas organiseren, trekken zich weinig aan van oproepen om Zwarte Piet af te schaffen. Uit een rondgang van regionale omroepen en de NOS blijkt dat Piet in veel dorpen en steden zwart of bruin blijft. Van de 223 intochtcomités die zijn bevraagd meldden er twee dat Sinterklaas bij zijn aankomst niet meer wordt vergezeld door een Zwarte Piet. Dat geldt voor Heemstede en Amsterdam.

In september riep Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer volwassenen op het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen, zodat Sinterklaas voor iedereen een kinderfeest is. Net als het College voor de Rechten van de Mensen en een commissie van de VN stelt zij dat Zwarte Piet kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie.

Onlangs maakte RTL bekend dat de omroep de traditionele Zwarte Pieten vervangt door ‘schoorsteenpieten’ met donkere roetvegen op het gezicht. Woensdag wordt pas duidelijk of ook de NTR Zwarte Piet in de ban doet: dan begint het Sinterklaasjournaal. Voor veel comités is van belang wat de publieke omroep de NTR gaat doen, maar ook de maatschappelijke discussie en de landelijke intocht worden als graadmeter genoemd.

Maassluis, waar dit jaar de landelijke intocht van Sinterklaas op 12 november zegt niet wat het precies wordt, ze houden het bij: "Met de pieten willen we uiting geven aan de gevoelens die leven, zowel bij de voor als tegenstanders."

Kroeshaar, rode lippen en oorbellen

Het overgrote deel van de intochtcomités is niet gevoelig voor de argumenten van Kalverboer en zegt niets te veranderen, omdat de discussie in hun gemeente niet speelt. In 186 plaatsen blijft Piet zwart of bruin. Bij elf van de ondervraagde comités zijn ook roetveegpieten of gekleurde pieten te zien.

In 26 plaatsen wordt nog nagedacht over het uiterlijk van Piet, doorgaans omdat men wil afwachten wat het Sinterklaasjournaal gaat doen. Op veel plaatsen waar Zwarte Piet nog wel met Sinterklaas meekomt zien de Pieten er wel er anders uit dan pakweg tien jaar geleden. Verschillende comités geven aan de pieten niet meer uit te dossen met kroeshaar, rode lippen en oorbellen.

Niet herkenbaar

Sommige comités laten duidelijk blijken zich te ergeren aan de discussie en er geen woord aan te willen vuilmaken. Anderen worstelen met praktische problemen. Zo vreest het comité in Deventer dat veel mensen niet meer willen meedoen, omdat zij bekende gezichten zijn in de stad en niet herkenbaar willen zijn. In het Zeeuwse Hulst zijn ze zo klaar met de discussie over Zwarte Piet dat ze een eigen Sinterklaasjournaal hebben gemaakt, met Zwarte Pieten. Zelfs de politieagent is een Zwarte Piet.

In Heemstede is dit jaar voor het eerst geen Zwarte Piet te zien bij de intocht van Sinterklaas. Op initiatief van de gemeente is de knecht van uiterlijk veranderd. Er was geen Pietendiscussie in Heemstede, maar de gemeente laat weten de richtlijnen van de Kinderombudsman te volgen.
De Pieten zijn geel en rood, de kleuren van de gemeente Heemstede. Er komen een paar bruine veegpieten, maar geen Zwarte Pieten. Heemstede wil geen toelichting geven op deze beslissing. Vorige week werd al bekend dat ook in Amsterdam de Zwarte Pieten bij de intocht worden vervangen door Roetveegpieten.


Accenten

Verschillende gemeenten leggen wel eigen accenten. Zo is in Staphorst al jaren een Piet met Staphorster stippen, heeft Gouda een stroopwafelpieten en komen er in Hilversum ook kleurpieten. Rotterdam voegt voor het eerst ook roetpieten toe aan de optocht. In Lekkerkerk mogen de Pieten zelf kiezen of ze bruin of met roetvegen worden geschminkt. Groningen schminkt de Pieten juist "extra zwart, zodat het niet refereert aan donkeren mensen."
Ster advertentie
Ster advertentie