Binnenland
NOSNTR

IND heeft te weinig personeel en geld om asielaanvragen te beoordelen: 'Dit probleem speelt al enkele jaren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. IND heeft te weinig personeel en geld om asielaanvragen te beoordelen: 'Dit probleem speelt al enkele jaren'

De Immigratie- en Naturalisatiedienst, de IND, heeft te weinig geld en personeel om asielaanvragen goed te kunnen beoordelen. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid na onderzoek. Volgens de inspectie is de werkdruk hoog en schiet de beoordeling van asielaanvragen op sommige punten tekort. Er zijn te weinig ervaren medewerkers en daardoor dus ook grote achterstanden.

Er is te weinig personeel en geld om asielaanvragen te beoordelen

“Dit is dagelijkse kost voor ons. Het rapport verrast me niet”, vertelt asieladvocaat en voorzitter van de Vereniging Asieladvocaten & Juristen Nederland Wil Eikelboom in Nieuws & Co.

Enkele jaren

“Dit probleem speelt al zeker enkele jaren. Eigenlijk vanaf de tijd dat de Syriërs hier kwamen. Toen kwamen er steeds meer asielzoekers. Daar is het personeel mee opgeschaald. Toen er minder begonnen te komen, is dat personeel laten gaan. Toen begonnen er problemen”, vertelt Eikelboom. “Toen was er te weinig personeel en dat merk je nu nog steeds.”

De reden waarom het personeel niet teruggehaald kon worden, had te maken met de financiering. “Dat was op basis van de verwachte aantallen asielzoekers per jaar, maar dat leek dan nooit te kloppen. Dan kwamen er toch meer en was er te weinig geld voor de mensen.” Maar Eikelboom zou niet raar opkijken als het ook door het politieke beleid komt. “Het kan er ook mee te maken hebben dat Nederland een restrictief toelatingsbeleid heeft. Verschillende politieke partijen willen zo min mogelijk vergunningen geven en vinden lange wachttijden ook niet zo erg. Daar is er politiek ook op gestuurd denk ik. ”

Besluitvorming

“Wat er nu van komt, is dat die wachttijden enorm lang zijn. Het rapport zegt ook dat de kwaliteit van de besluitvorming eronder lijdt”, vertelt Eikelboom. “Het wachten is al dramatisch. We hebben in principe een asielprocedure van acht dagen. Dat is erg kort, maar voordat die procedure begint, moeten mensen maanden tot jaren wachten. Dat is een verschrikkelijke periode. Zeker voor de mensen die hier komen met hun gezin. Die zitten vaak nog in een ander land, vaak oorlogsgebied.”

Zodra ze aan de beurt komen, is de kwaliteit van de besluitvorming erg wisselend. “Het rapport beschrijft dat de kwaliteit onvoldoende is. Er is onvoldoende informatie, er wordt niet goed doorgevraagd en dan zie je ofwel een kwalitatief niet goed besluit. Dat kan een onterechte afwijzing betekenen of je ziet een verlenging, omdat er dan nog meer onderzoek gedaan moet worden. Het is allemaal erg frustrerend.”

Rapport

Het probleem is dus al enkele jaren gaande, gaat dit rapport dan wat ogen openen? “Zeg nooit nooit, maar er zijn de afgelopen jaren wel regelmatig rapporten geweest waar dit aan de kaak wordt gesteld. Ik hoop het wel. We zitten nu natuurlijk met alle Oekraïners die er gaan komen en je ziet dat Nederland de vluchtelingen wel echt verwelkomd en waait er een andere wind dan voorheen. Als het op dit rapport aankomt, van een zeer gezaghebbende instantie, dan zou je zeggen dat de politiek hier iets mee wil en moet.”

NC IND

Ster advertentie
Ster advertentie