Binnenland
KRO-NCRV

Natuur leidend? 'Ga bij elk besluit na wat de schade is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Natuur leidend? 'Ga bij elk besluit na wat de schade is'

Het gaat slechter dan ooit met de natuur. Dat is de sombere boodschap uit een rapport van onder meer het Wereld Natuur Fonds. Volgens Boswachter Arjan Postma is het tijd voor een omslag in denken. "Bedenk bij elk besluit al in de beginfase wat de schade voor de natuur is."

Wassen neus

Volgens Postma zijn de maatregelen voor natuurbehoud die de afgelopen dertig, veertig jaar zijn gedaan, een wassen neus. "We leiden met de tong, maar in de praktijk doen we er weinig aan." De houding dat de economie vóór gaat en daarna de natuur, heeft er voor gezorgd dat het slechter met onze biodiversiteit, bodem en natuur gaat.

Quote

Achter dit hek mag dit beestje leven

Arjan Postma

"Alles wat we doen heeft impact", aldus Postma. "Als we al in de beginfase van onze plannen kijken wat het effect voor de natuur is, dan kunnen we veel meer winst behalen."

Daarnaast moet er meer gekeken worden naar het geheel. "We moeten kijken naar het volledige systeem in plaats van denken: achter dit hek mag dit beestje leven."

Olifant in de kamer

Frans Blom van de Denktank Denkwerk, vindt niet dat we simpelweg kunnen zeggen dat de natuur altijd voorop moet staan. Denk aan het grote tekort aan woningen dat de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Blom denkt dat we moeten accepteren dat we keuzes moeten maken. "Nederland moet heringericht worden." Volgens hem gaat dit een pijnlijk debat worden omdat de uitkomsten niet voor iedereen leuk zullen zijn. "Dan kijk ik toch naar de olifant in de kamer. Twee derde van het Nederland is nu voor veeteelt en landbouw. Je kunt je afvragen of dit niet heel erg veel is." Wat hem betreft moeten we daar strenger naar kijken.

Vast in een harnas

Heleen Lansink is duurzame boer. Ook zij ziet de biodiversiteit op haar land afnemen. Ze verwoordt het sentiment onder de boeren en haarzelf. "Het steekt dat er veel wordt opgelegd. Als boer moet je van alles en nog wat." Zelf treft ze soms maatregelen, die ingaan tegen haar eigen gevoel als het gaat om bodemgezondheid bijvoorbeeld.

Dat alles terwijl de opbrengsten van haar producten teruglopen. Dus enerzijds moeten ze investeren en innoveren voor natuurbehoud, terwijl anderzijds haar inkomsten teruglopen. "Je zit vast in een harnas."

Stand.nl: De natuur moet voortaan leidend zijn bij alle kabinetsbeslissingenSter advertentie
Ster advertentie