Binnenland
BNNVARA

Slechtvalk vindt betaalbare kamer in Amsterdam op toplocatie: het Rijksmuseum

foto: Rob Buiter/Vroege Vogelsfoto: Rob Buiter/Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Slechtvalk vindt betaalbare kamer in Amsterdam op toplocatie: het Rijksmuseum

Verrekijker in de aanslag, hoofd in de nek, telelens voor het oog: vogelaars kijken in Amsterdam hun ogen uit. Ze staan op een bijzondere plek voor een bijzondere reden: een paartje slechtvalken lijkt zijn intrek te nemen in één van de torens van het Rijksmuseum. Genoeg aanleiding dus voor Vroege Vogels om een kijkje te nemen.

Slechtvalk op het Rijksmuseum

Slechtvalken zijn niet nieuw in Amsterdam. Vogelliefhebber René Dekker vertelt dat er al meer slechtvalken in de hoofdstad broeden, "maar deze locatie is wel heel bijzonder. Een van de mooiste vogels op een van de mooiste gebouwen in de stad!"

Warm welkom in de toren

De Beheerder van het museum, Igor Santhagens, heet de vogels welkom door gauw twee nestkasten in de torens te plaatsen. Als je inzoomt op de onderstaande foto (van het museum) zie je de loopplank naar één van de kasten onder het uurwerk op de linker toren zitten.

Santhagens: "We zijn ontzettend blij met deze nieuwe bezoekers. We proberen als museum groen en duurzaam te werken, en zo'n paartje van deze prachtige vogels is dan een mooie, onverwachte verrassing."

Het Rijksmuseum met de slechtvalken in de linker toren. Bron: Rob Buiter

Duivenoverlast inperken

Vogelliefhebber René Dekker ziet ook andere voordelen met de komst van het slechtvalkpaar: "De vogels kunnen mooi helpen om de stadsduiven een beetje onder controle te houden. Nu heeft Het Rijks alle gaten en kieren met gaas dichtgemaakt tegen de duiven. Zo'n paartje roofvogels kan dan mooi helpen om de duivenoverlast nog wat verder in te perken."

Kamer met uitzicht voor de slechtvalken. Bron: Rob Buiter

Kamer met uitzicht

Betaalbaar, binnen de ring én op een A-locatie: de droom van veel Amsterdammers is werkelijkheid voor deze slechtvalken. En dan ook nog een kamer mét uitzicht. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Het is wel nog even afwachten of de vogels de kast zo kort voor het broedseizoen nog gaan bezetten. Een slechtvalkenpaartje op het gebouw van de ABN-AMRO aan de Zuidas heeft immers al twee eieren.

Of de nestkast bezet gaat worden is binnenkort voor iedereen te volgen: Natuurfilmer Luc Enting zal de kast van twee webcams voorzien en de beelden live op internet streamen (Volg de site van Vroege Vogels voor de link zodra die beschikbaar is).

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie