Binnenland
NOS

Wetsvoorstel: elke werknemer moet toegang krijgen tot een vertrouwenspersoon

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetsvoorstel: elke werknemer moet toegang krijgen tot een vertrouwenspersoon

De Tweede Kamer behandelt komende week een wetsvoorstel van GroenLinks die bedrijven verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben. Hoe belangrijk zo’n vertrouwenspersoon is, blijkt uit de vele zaken van grensoverschrijdend gedrag die het afgelopen jaar aan het licht kwamen. Dat is duidelijk te zien in het aantal aanmeldingen voor de opleiding tot vertrouwenspersoon; bijna 53% meer aanmeldingen bij het Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen (LIV) in het afgelopen jaar.

"Waar vertrouwenspersonen eerst moesten opkomen voor hun functie, is er nu meer draagvlak en begrip vanuit het management van bedrijven", zegt directeur van het LIV André Kreuze in het NOS Radio 1 Journaal.

De wet moet er ook zorgen dat vertrouwenspersonen beschermd worden, net als leden van een ondernemersraad of medezeggenschapsraad. "Dat moet voorkomen dat ze promoties mislopen op het moment dat ze niet goed liggen bij het management", licht Kreuze toe. Op dit moment heeft bijna de helft van de bedrijven nog geen vertrouwenspersoon. Met name voor de kleinere bedrijven is het ingewikkeld om een interne vertrouwenspersoon aan te stellen. Voor die bedrijven is het mogelijk om externe vertrouwenspersonen aan te stellen.

vertrouwenspersoon

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie