Binnenland
KRO-NCRV

GroenLinks: ‘Sea-Watch 3 moet van de ketting en z’n werk doen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks: ‘Sea-Watch 3 moet van de ketting en z’n werk doen’

Het schip dat onder Nederlandse vlag drenkelingen in de middellandse zee oppikt, de Sea Watch 3, moet onmiddellijk van de ketting zodat het weer kan uitvaren. Dat zegt GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik in 1 op 1. "Met droge ogen bepleiten dat mensen maar moeten verdrinken, is ongelofelijk."

Op dit moment vallen mensen volgens van Ojik vaak in handen van mensensmokkelaars en dat is niet de bedoeling, aldus het GroenLinks-Kamerlid: “We moeten het probleem juist bij de oorzaak aanpakken. Sea Watch helpt mensen en dat is dus niet de partij om aan te pakken. Als je voor Europese samenwerking bent, dan moet je ook het migrantenvraagstuk kunnen dragen. Het gaat hier om kleine aantallen vluchtelingen. We moeten in de EU met 27 regeringen toch echt als collectief de verantwoordelijkheid op ons kunnen nemen.”

Dat het schip sinds begin deze maand aan de ketting ligt is het directe gevolg van een maatregel die minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen heeft genomen. Nu ook Sea Watch niet meer kan uitvaren, is er geen enkel schip meer dat drenkelingen oppikt. “Dan blijft alleen de Libische kustwacht over. Die brengt mensen rechtstreeks naar detentiecentra waar martelingen en verkrachtingen plaatsvinden.”

Tot en met deze maand hebben zo’n 14.000 mensen de oversteek over zee gemaakt. Naar eigen zeggen heeft de organisatie Sea Watch tot nog toe 37.000 migranten kunnen helpen met het oversteken van de Middellandse Zee.

Quote

Dit gaat zeker niet geruisloos voorbij

GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik

De rol van minister Cora van Nieuwenhuizen verbaasd Bram van Ojik enigszins. “Dat de minister van infrastructuur nu de Sea Watch aan de ketting heeft gelegd met als reden dat het om veiligheid gaat, is een slinkse politieke zet,” aldus Bram van Ojik. Volgens Van Ojik leidt dat alleen maar af van het feit dat het hier om een migratievraagstuk gaat. “Dit gaat zeker niet geruisloos voorbij.”

Vanavond wordt er gedebatteerd in de Tweede Kamer over de kwestie. Van Ojik geeft aan in dat debat samen op te trekken met D66 en ChristenUnie.

Ster advertentie
Ster advertentie