Binnenland
AVROTROS

Afschaffing dividendbelasting 'wekt de schijn van machtsmisbruik'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afschaffing dividendbelasting 'wekt de schijn van machtsmisbruik'

Het besluit van Rutte om de dividendbelasting af te schaffen heeft de schijn van misbruik van macht. Dat zegt hoogleraar economie prof. Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit. “We hebben hier een premier die een niet te onderbouwen maatregel lijkt door te drukken in een kabinet.”

Video niet beschikbaar

Jacobs is deskundig op het gebied van overheidsfinanciën en staat onder collega’s bekend als één van de beste uit zijn vak. In dr Kelder en Co fileert hij de keuze voor afschaffing van de dividendbelasting en concludeert dat de afschaffing economisch niet te onderbouwen is.

De discussie

Jacobs betreurt dat het in de Kamer vooral gaat over wie zich welke memo wel of niet herinnert. "We nemen dus een maatregel die economisch niet uit te leggen is, op basis van argumentatie die door ambtenaren van onze eigen overheid omver wordt geblazen. En de kamer is bezig met of Rutte al dan niet heeft gejokt over de memo’s.”
Volgens Jacobs is vooral van belang de vraag of hier een groter verhaal aan de gang is. “Namelijk dat de overheid dingen doet om bepaalde deelbelangen te dienen die niet in het maatschappelijk belang zijn. Dáár moet de discussie over gaan."
In de Jortcast #25 blikt Eric Smit terug op zijn gesprek met Bas Jacobs. Download 'm hier, in iTunes of via je podcast-app.

Reageren?

Laat dr Kelder weten hoe jij denkt over de dividendmemo's. Moeten we het omarmen en zo ja, hoe ver kunnen we gaan? Reageren kan via de voicemail of via een (spraak)bericht op Whatsapp: 06-57504448. Daarnaast heeft dr Kelder een gratis Whatsapp-dienst: app JORT AAN naar het 06-nummer en dr Kelder houdt je op de hoogte van de laatste hypes en tegendraadse nieuwtjes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bas Jacobs over dividendbelasting

Ster advertentie
Ster advertentie