Binnenland
NOS

150 euro extra voor honderden arme gezinnen, wat levert dat op?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 150 euro extra voor honderden arme gezinnen, wat levert dat op?

In Zaanstad, Tilburg en Amsterdam krijgen 600 huishoudens met een bijstandsuitkering gedurende twee jaar maandelijks 150 euro extra, zonder voorwaarden. 'Gewoon geld geven' heet het project van het Kansfonds, dat grotendeels wordt gefinancierd door de Postcodeloterij. De deelnemers in Zaanstad hebben inmiddels hun eerste toelage ontvangen. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt wethouder armoedebeleid van Zaanstad René Tuijn over het onderzoek.

Video niet beschikbaar

Veel stress

'Gewoon geld geven' begint deze maand in Zaanstad. Tilburg en Amsterdam sluiten later aan. De 150 huishoudens die in Zaanstad de gift krijgen zijn grotendeels eenoudergezinnen met een bijstandsuitkering. Na twee jaar wordt de gift gedurende zes maanden geleidelijk afgebouwd naar nul.

"De afgelopen jaren zijn er veel problemen ontstaan door de hoge energieprijzen en inflatie. En als je dan iets extra's kan doen voor die groep, is dat super meegenomen", aldus Tuijn. "We zien heel veel stress ontstaan bij gezinnen die te weinig geld hebben. Dat heeft veel invloed op de gezondheid en ook het functioneren van kinderen op school."

Vergelijkingsgroep

Er is een vergelijkingsgroep van 150 huishoudens met ongeveer dezelfde samenstelling. Zij krijgen de gift niet. Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam gaan met vragenlijsten en gesprekken de verschillen tussen de twee groepen bekijken. Ze kijken onder meer naar gezondheid en deelname aan de samenleving in de vorm van werk, onderwijs en andere activiteiten.

Een gespecialiseerd bureau zal een maatschappelijke kosten-batenanalyse uitvoeren. Dat betekent dat ze kijken naar wat het extra geld betekent voor onder meer het gebruik van zorg en andere voorzieningen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie