Binnenland

Extreem weer op de Noordpool

foto: FOTOGRAAF: JOKENIJENHUISfoto: FOTOGRAAF: JOKENIJENHUIS
  1. Nieuwschevron right
  2. Extreem weer op de Noordpool

Bioloog Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen doet al vanaf 1990 onderzoek op Spitsbergen naar het gedrag van brandganzen. Daar broeden de ganzen op de toendra, en door klimaatverandering valt het broedseizoen nu al twee weken eerder dan toen Loonen het onderzoek begon. De ganzen weten zich aan te passen aan het veranderende klimaat.

Onverwacht effect

De temperaturen in het Noordpoolgebied lagen onlangs 20 graden boven het gemiddelde. Op Spitsbergen moest door de extreme regenval een deel van de bevolking geëvacueerd worden wegens het gevaar van aardverschuivingen. Een overwacht effect van temperatuurstijging. Het gevaar kwam niet van zee, door stijging van de zeespiegel, maar uit het achterland, door extreem zware regenbuien.

Niet pessimistisch

Maarten Loonen ziet de klimaatverandering elke zomer op Spitsbergen met eigen ogen. Daar is de twee gradengrens al ruimschoots overschreden. Volgens hem is het de hoogste tijd dat we grote stappen gaan nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Toch is Loonen niet pessimistisch: als de mens zich net zo weet aan klimaatverandering weet aan te passen als de brandgans, komt het wel goed.

Beluister de reportage in Vroege Vogels Radio:

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie