Binnenland
EO

Zorgen over seksuele ontwikkeling jongeren: 'Ze gaan een deel van hun identiteit missen'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen over seksuele ontwikkeling jongeren: 'Ze gaan een deel van hun identiteit missen'

De coronacrisis remt de seksuele ontwikkeling van jongeren, stelde het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers gisteren. Seksuoloog Nynke Nijman herkent de zorgen, zei ze in Dit is de Dag: "De fase tussen zestien en twintig is cruciaal voor de fase erna."

Door de lockdowns hebben veel minder jongeren dates, stelde Rutgers in het maandag gepresenteerde rapport. Zo had in de zes maanden voor de eerste lockdown 51 procent van de jongeren een date, tijdens de tweede lockdown was het nog maar 21 procent. Daarnaast hebben singles ook minder seks, zo ontdekte Rutgers.

Video niet beschikbaar

Veel meer dan alleen seks

Seksuoloog Nijman wijst erop dat de problemen dieper liggen dan alleen seks. Vooral op jonge leeftijd gaat het om "grenzen van jezelf onderzoeken", zegt ze. Flirten is een belangrijk communicatiemiddel. "Er zijn een heleboel jongeren die sociaal niet zo vaardig zijn. Voor hen wordt een gat geslagen in de contacten die ze hebben. Zij gaan dit voelen als een enorme drempel om in contact te komen met anderen", denkt ze. "Ze gaan een stuk van hun identiteit missen", vreest Nijman.

Ook relatietherapeut Cocky Drost vreest die drempel voor jongeren. "Je ontwikkelt je identiteit, je maakt je los van je ouders en gaat naar je vrienden toe. Dat missen jongeren nu", zegt ze.

Verbinding

Toch is er ook een silver lining, merkt Drost in haar praktijk. "Ik coach veel singles en die gaan veel gerichter daten. Ze gaan nu veel meer kijken naar echte verbinding. Ik zie een ontwikkeling waarin daten minder vrijblijvend wordt. Dat vind ik mooie ontwikkeling", zegt ze.

Nijman is ook blij met die ontwikkeling, maar benadrukt dat dit volwassenen zijn. "Er is een groot contract met jongeren. Die hebben nog niet de basis om gericht te gaan daten. Ze hebben geen idee waar ze naar moeten zoeken", zegt ze.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie